2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Moszkva: nem marad válasz nélkül Kanada ellenséges lépése és az ukrán náci parlamenti ünneplése

Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül – közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben álló ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik náci veteránját.

“A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül” – áll a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint a 14. “Galícia” SS-gránátos hadosztály 98 éves banderista harcosának, Jaroszlav Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése “a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét”. Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy az orosz fél nem szándékozik “megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak”.

“Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot szenvednek el” – olvasható a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amelyet “átitatott a gyűlölet Oroszország, annak kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránt, rokonságot mutat a nácizmussal”.

Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Jaroszlav Hunka, nyugodtan éli az életét az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsértetve és pártfogoltatva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által” – hangoztatja a közlemény.

“Bízunk benne, hogy a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a hatósági történelemhamisítás, megbélyegzés ellen, amely kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával” – zárta közleményét a minisztérium.

Állva ünnepli az ukrán parlament az ukrán náci, Jaroszlav Hunkát.

Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy Hunka parlamenti megünneplése miatt tiltakozó jegyzéket adott át a kanadai vezetésnek, a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és az alsóház elnökének egy személyes levél kíséretében, de választ még nem kapott. A misszióvezető a házelnök leváltását követelte.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az olyan események, mint a kanadai parlamentnek egy Waffen SS-veterán előtti tisztelgése, valamint hogy az Egyesült Államok Abrams harckocsikat és ATACAMS rakétákat küld Ukrajnának, közelebb viszik Oroszországot a NATO-val való közvetlen konfliktushoz.

“Úgy tűnik, Oroszországnak egyre kevesebb választása marad, szinte csak az, hogy a terepen közvetlen konfliktusba keveredjen a NATO-val, amely nyíltan fasiszta blokká vált, hitleri tengelyhez hasonlóvá, bár annál nagyobb méretűvé. Mi készen állunk, bár az eredmény az emberiség számára sokkal nagyobb áldozatokkal jár majd, mint 1945-ben” – írta Medvegyev.

Hunka meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak meg Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint “az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháborúban”.

Anthony Rota, az alsóház elnöke, aki Kanada és Ukrajna hősének nevezte Hunkát, zsidó szervezetek tiltakozására reagálva bocsánatot kért tőlük, és magára vállalta a felelősséget a náci veterán meghívásáért. Közölte, hogy utólag jutott olyan információhoz, amelyek miatt megbánta döntését.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy előzetesen sem ő, sem Zelenszkij nem értesült Rota tervéről, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Witold Dzielski ottawai lengyel nagykövet bocsánatkérést követelt a szervezőktől, és felvetette Hunka bíróság elé állításának lehetőségét is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó