2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Moszkva közölte az orosz-ukrán elnöki találkozó feltételeit

Mielőtt bármilyen személyes találkozóra sor kerülhet Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között, szilárd megállapodásoknak kell létrejönniük, amelyeket az orosz és az ukrán elnök aláírhat – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Ami a Putyin-Zelenszkij tárgyalásokat illeti, itt semmi sem változott. Senkinek sincs szüksége találkozóra csak a találkozó kedvéért” – mutatott rá Peszkov az Izvesztyija című napilapnak adott keddi interjújában.

Ahhoz, hogy Putyin és Zelenszkij találkozzon, vagy “hogy maga a találkozó gondolata is napirendre kerüljön, sok munkát kell elvégezni, és meg kell teremteni azoknak a megállapodásoknak az alapjait, amelyeket a legmagasabb szinten lehet hivatalossá tenni” – mondta.

“Erről jelenleg nincs szó” – pontosított a Kreml szóvivője, utalva az orosz és az ukrán elnök találkozójára.

Peszkov vasárnap ugyanebben a kérdésben a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Moszkva csak arról hajlandó tárgyalni Zelenszkijjel, hogy ” Kijev miként teljesíti az orosz követeléseket”.

Ami Oroszország ukrajnai katonai műveletét illeti, az “a maga útján halad, minden célját el fogja érni” – biztosította.

Zelenszkij ellentmondásos nyilatkozatokat tett a Putyinnal való találkozóról, először azt mondta, hogy közvetlenül az orosz elnökkel akarja megvitatni a konfliktus sorsát, majd kitartott amellett, hogy Moszkvával nem lehet tárgyalni.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...