2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Moszkva és Peking is Szíria mellé állt

ENSZAz ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalta Szíria ügyét nukleáris tárgyú együttműködési kötelezettségének megszegése miatt csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A világszervezet bécsi székhelyű szakosított szervezete megállapította, hogy nagy valószínűséggel félkész nukleáris létesítmény volt az az építmény, amelyet 2007-ben izraeli harci gépek lebombáztak. A nukleáris programról Szíriának értesítenie kellett volna a NAÜ-t.

A NAÜ 35 tagú kormányzó tanácsa 17 szavazattal hat ellenében szavazta meg az amerikai kezdeményezésű határozatot. A BT akár szankciókat is elrendelhet Szíria ellen. Ennek valószínűségét azonban csökkenti, hogy a testület két vétójoggal rendelkező tagjának, Oroszországnak és Kínának a képviselői a NAÜ-határozat ellen szavaztak a bécsi ülésen.
A NAÜ ellenőreinek csak egy alkalommal, 2008-ban volt alkalmuk vizsgálódni az al-kibari (Deir ez-Zór-i) támadás helyszínén, s a nemzetközi szervezet megállapítása szerint azóta nem működött együtt a helyzet tisztázásában.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója hétfőn beterjesztett jelentésében légi felvételek és a 2008-ban végzett vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott, hogy az építmény nagy valószínűséggel atomreaktor volt, egy olyan típus, amelyet Észak-Koreában is használnak. Szíria ezzel szemben azt állította, hogy fegyvertároló létesítményről volt szó. A NAÜ vizsgálódását megnehezítette, hogy Szíria nagyon hamar elszállított szinte minden maradványt a helyszínről.
Négy európai uniós tagország egy másik ügyben szerdán határozati javaslatot nyújtott be Szíriáról a BT-ben. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a demokráciát követelő tüntetőkkel szembeni brutális szíriai kormányzati fellépést elítélését akarja elérni.

A határozat elfogadásához az szükséges, hogy a 15 tagú BT-ben 9 tagország támogassa, s az öt állandó tag egyike se emeljen vétót ellene. Az állandó tagok közül Oroszország egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja a javaslatot, s előzőleg Kína is aggodalmát hangoztatta a javaslat szövegével kapcsolatban.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...