2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Moszkva elismeri a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot

LíbiaOroszország elismeri a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot tényleges hatalomnak – jelentette be az orosz külügyminisztérium csütörtökön reggel, és a tényt kevéssel később bejelentette a tárcavezető Szergej Lavrov is, aki a tanévkezdés alkalmából a minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) mondott beszédet. Beszédében Lavrov hangsúlyozta: Moszkva soha nem képviselt olyan álláspontot, amely igazolta volna Moamer el-Kadhafi rezsimjének tetteit, és rég követelte Kadhafi távozását. Emlékeztetett rá, hogy Dmitrij Medvegyev elnök már májusban leszögezte, hogy a líbiai vezetőnek távoznia kell.

Ugyanakkor rámutatott: “A jog fensőbbségének, az Afrikai Unió és az ENSZ kezdeményezésének ignorálását jelentette az, ahogyan a NATO és néhány más állam megvalósította az ENSZ Biztonsági Tanácsának líbiai határozatait, és ez megsokszorozta a civil áldozatok számát.” Hozzátette, hogy a NATO líbiai eljárásával megsértette saját új stratégiai koncepcióját, amely a nemzetközi jog tiszteletben tartását hirdette meg.
A minisztérium honlapján közzétett nyilatkozat rámutat: Moszkva figyelemreméltónak értékeli a tanács meghirdetett reformprogramját, amely új alkotmány kidolgozását, általános választások megtartását és ezt követően új kormány megalakítását irányozza elő.
A dokumentum azt is hangsúlyozza: Oroszország arra számít, hogy az új líbiai hatalom betartja az előző rezsimmel kötött nemzetközi szerződéseket.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó