2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Moszkva biztosítja az önjelölt ukrajnai köztársaságok financiális működését? Egy magas rangú közigazgatási vezetőjük szerint igen

Angala Merkel német kancellár szóvivője pénteken azzal vádolta Moszkvát, hogy az aktivan részt vesz a kelet-ukrajnai események alakításában az által, hogy pénzeli az önjelölt köztársaságok financiális működését- ezt azt követően fogalmazták meg a németek, hogy Igor Martinov, Donyeck – felkelők által kinevezett- közigazgatási vezetője azt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapnak, hogy rengeteg orosz pénz áramlik Donyeckbe az önmaga által kikiáltott köztársasági kormányzaton át Moszkvából.

 

 

Igor Martinov azt állítja, hogy Donyeck „nem kevés, hanem sok pénzt” kap Oroszországtól, és ebből fedezik a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat, szociális kiadásokat. Saját forrásból a működés 2O%-át tudná fedezni Kelet-Ukrajnában kikiáltott felkelő állam.

Martinov elmondta, hogy Moszkvából érkezik támogatás, amióta az ukrán állami költségvetés nem fedezi a kiadásokat.

Donyeck „köztársasága” Martinov szavai szerint „nem kevés, hanem sok pénzt” kap Oroszországtól, és ebből fedezik a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat, valamint a közszolgáltatók, a közösségi közlekedés, az iskolák és a tűzoltóság működését.

 

Martinov elmondása szerint ő maga amúgy gazdaságkutató, és korában a moszkvai állami egyetem oktatója volt, a donyecki közigazgatást pedig a felkelők megbízásából nyár óta vezeti. Az orosz támogatás pontos összegét nem közölte, de azt elmondta, hogy a pénz a donyecki „kormányon” keresztül érkezik, és az „államapparátus”, illetve a „minisztériumok” működését is a moszkvai forrásból finanszírozzák. Hozzátette, hogy Donyeck saját forrásból a működési költségek 20 %-át tudja kitermelni.

 

Poroshenko ukrán államfő a napokban elrendelte minden közszolgálati intézmény működésének megszüntetését a felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken. Az elnöki rendelet egyenes következménye annak, hogy a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „köztársaságokban” november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választásokat és azok eredményét nemzetközileg nem ismerik el.

 

Két nappal később Poroshenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó