2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Moszkva biztosítja az önjelölt ukrajnai köztársaságok financiális működését? Egy magas rangú közigazgatási vezetőjük szerint igen

Angala Merkel német kancellár szóvivője pénteken azzal vádolta Moszkvát, hogy az aktivan részt vesz a kelet-ukrajnai események alakításában az által, hogy pénzeli az önjelölt köztársaságok financiális működését- ezt azt követően fogalmazták meg a németek, hogy Igor Martinov, Donyeck – felkelők által kinevezett- közigazgatási vezetője azt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapnak, hogy rengeteg orosz pénz áramlik Donyeckbe az önmaga által kikiáltott köztársasági kormányzaton át Moszkvából.

 

 

Igor Martinov azt állítja, hogy Donyeck „nem kevés, hanem sok pénzt” kap Oroszországtól, és ebből fedezik a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat, szociális kiadásokat. Saját forrásból a működés 2O%-át tudná fedezni Kelet-Ukrajnában kikiáltott felkelő állam.

Martinov elmondta, hogy Moszkvából érkezik támogatás, amióta az ukrán állami költségvetés nem fedezi a kiadásokat.

Donyeck „köztársasága” Martinov szavai szerint „nem kevés, hanem sok pénzt” kap Oroszországtól, és ebből fedezik a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat, valamint a közszolgáltatók, a közösségi közlekedés, az iskolák és a tűzoltóság működését.

 

Martinov elmondása szerint ő maga amúgy gazdaságkutató, és korában a moszkvai állami egyetem oktatója volt, a donyecki közigazgatást pedig a felkelők megbízásából nyár óta vezeti. Az orosz támogatás pontos összegét nem közölte, de azt elmondta, hogy a pénz a donyecki „kormányon” keresztül érkezik, és az „államapparátus”, illetve a „minisztériumok” működését is a moszkvai forrásból finanszírozzák. Hozzátette, hogy Donyeck saját forrásból a működési költségek 20 %-át tudja kitermelni.

 

Poroshenko ukrán államfő a napokban elrendelte minden közszolgálati intézmény működésének megszüntetését a felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken. Az elnöki rendelet egyenes következménye annak, hogy a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „köztársaságokban” november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választásokat és azok eredményét nemzetközileg nem ismerik el.

 

Két nappal később Poroshenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...