2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Kitermelés-csökkentéssel próbálja meg Moszkva felnyomni az olajárakat?

Oroszország az olajárak felhajtása érdekében csökkentheti olajkitermelését, de lehetőségei korlátozottak, és döntés még nem született – mondta pénteken Alexander Novak orosz olajügyi miniszter.

 

“Ezt e kérdést alaposan meg kell vizsgálni… folynak megbeszélések, de végső döntés még nem született” – mondta Novak. Hozzátette: a termeléscsökkentés nem egyszerű, egyrészt, mert az ország rá van utalva az olajexport-bevételekre, másrészt hiányzik a szükséges technológia a kínálat gyors módosítására.

Oroszország a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 27-én kezdődő bécsi értekezlete előtt már konzultált Szaúd-Arábiával és Venezuelával, és magas rangú delegációt küld az osztrák fővárosba, hogy közbenjárjon az olajáremelkedés támogatása érdekében.

A Szergej Lavrov külügyminiszter Szaúd al-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel folytatott moszkvai tárgyalásai után pénteken kiadott közlemény szerint a két ország kész együttműködni az energia- és olajpiacot érintő kérdésekben és az olajtermelő országoknak jogukban áll megfelelően reagálni, ha azt látják, hogy az olajpiaci árakat manipulálják. Ugyanakkor Vagit Alekperov, a Lukoil, a Rosznyeft után Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy minden kísérlet a termelés szabályozására megzavarná a keresleti-kínálati viszonyokat.

Az olajárak július óta több mint 3O%-ot zuhantak, és az északi-tengeri Brent minőség hordóját jelenleg alig 80 Usd fölött jegyzik. Ez súlyosan érinti az amúgy is gyengélkedő orosz gazdaságot, mert az állami bevételek felét az olaj- és gáztermelés adja, és a kiegyensúlyozott költségvetéshez hordónként legalább 100 Usd-os olajár kellene. Sőt, egyes szakértők szerint 115 Usd-os árra lenne szükség az ukrán válság kapcsán megemelkedett kiadások fedezésére, és a nyugati szankciók hatásának ellensúlyozására.

 

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...