2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Moszkva: az ENSZ-főtitkárnak Hirosimában meg kellett volna említenie, hogy ki hajtotta végre a támadást

Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak a szombati hirosimai megemlékezésen elmondott beszédében meg kellett volna említenie, hogy az Egyesült Államok hajtotta végre azt a támadást – írta a Twitteren Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese.

Guterres beszédében hangsúlyozta, hogy “a nukleáris fegyverek értelmetlenek”, és felszólította az összes atomhatalmat, hogy “vegyék le az asztalról a nukleáris opciót”.

“Kedves Főtitkár úr, a világnak azt sem szabad soha elfelejtenie, hogy az USA az egyetlen ország, amelyik atombombát vetett be civilek ellen, elkövette ezt a bűncselekményt. Mindenféle katonai indoklás nélkül. Helyes lenne, ha ezt is megemlítené a nyilatkozataiban!” – írja Poljanskij.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobta le a világ első atombombáját a japán Hirosima városára, majd három nappal később, augusztus 9-én újabb atombombát dobtak Nagaszakira.

A bombázások hivatalos oka az volt, hogy a Japán Birodalmat a második világháborúban arra kényszerítsék, hogy megadja magát. A támadások voltak az atomfegyverek eddigi egyetlen bevetése az emberiség történetében. Az Egyesült Államok mindeddig nem vállalta az erkölcsi felelősséget a bombázásokért, azokat csupán katonai szükségszerűséggel indokolta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó