2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

Moszkva: az ENSZ-főtitkárnak Hirosimában meg kellett volna említenie, hogy ki hajtotta végre a támadást

Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak a szombati hirosimai megemlékezésen elmondott beszédében meg kellett volna említenie, hogy az Egyesült Államok hajtotta végre azt a támadást – írta a Twitteren Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese.

Guterres beszédében hangsúlyozta, hogy “a nukleáris fegyverek értelmetlenek”, és felszólította az összes atomhatalmat, hogy “vegyék le az asztalról a nukleáris opciót”.

“Kedves Főtitkár úr, a világnak azt sem szabad soha elfelejtenie, hogy az USA az egyetlen ország, amelyik atombombát vetett be civilek ellen, elkövette ezt a bűncselekményt. Mindenféle katonai indoklás nélkül. Helyes lenne, ha ezt is megemlítené a nyilatkozataiban!” – írja Poljanskij.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobta le a világ első atombombáját a japán Hirosima városára, majd három nappal később, augusztus 9-én újabb atombombát dobtak Nagaszakira.

A bombázások hivatalos oka az volt, hogy a Japán Birodalmat a második világháborúban arra kényszerítsék, hogy megadja magát. A támadások voltak az atomfegyverek eddigi egyetlen bevetése az emberiség történetében. Az Egyesült Államok mindeddig nem vállalta az erkölcsi felelősséget a bombázásokért, azokat csupán katonai szükségszerűséggel indokolta.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...