2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Moszkva: az 59 amerikai szárnyas rakétából csak 23 talált célba

Csak 23 talált célba az amerikai hadihajókról a szíriai Homsz tartománybeli katonai repülőtérre kilőtt 59 Tomahawk típusú manőverező repülőgép közül – jelentette ki Igon Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában.

Konasenkov szerint nem ismert, hogy a többi “szárnyas rakéta” hová csapódott be. A tábornok az orosz adatmegfigyelő rendszer adataira hivatkozott.

“Ezek szerint a szíriai légi bázisra mért amerikai tömeges rakétacsapás harci hatékonysága rendkívül alacsony volt” – jelentette ki.

Szavai szerint a szíriai légierő hat, a javítóhangárokba beállított MiG-23-as harci repülőt és egy rádiólokációs állomást veszített, a kifutópálya sértetlen maradt.

2015 októberében egyébként, amikor az orosz hadiflotta a Kaszpi-tengerről lőtt ki 26 manőverező robotrepülőgépet szíriai militánsok objektumaira, a Pentagon azt állította, hogy négy orosz szárnyas rakéta Iránban zuhant le. Iránból károkat, veszteségeket nem jelentettek akkor, és Moszkva szerint valamennyi Szíriára kilőtt szárnyas rakéta elérte célját.

Konasenkov pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a közeljövőben megerősítik a szíriai hadsereg légvédelmi rendszerét és megnövelik hatékonyságát a legfontosabb infrastrukturális objektumok védelmében.

Az Interfax orosz hírügynökség szíriai sajtóforrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a támadás következtében legkevesebb 15 szíriai harci gép semmisült meg és kigyulladtak a repülőtér üzemanyag-tartályai is. Egy szíriai pilóta életét vesztette több pedig megsebesült.

A TASZSZ hírügynökség értesülése szerint pénteken a Földközi-tengerre érkezik az Admiral Grigorovics, a Fekete-tengeri Flotta Kalibr típusú, manőverező robotrepülőkkel felfegyverzett fregattja. A hadihajó, amely a szíriai Tartusz orosz haditengerészeti bázison fog kikötni, a “helyzettől függően” több mint egy hónapig tartózkodik majd a térségben. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS