2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Moszkva: a NATO-nak ellenségekre van szüksége, hogy igazolni tudja a létezését

A NATO-nak ellenségekre van szüksége, hogy igazolni tudja a létezését – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a nyugati katonai tömörülés legutóbbi litvániai találkozóját kommentálva.

“A terjeszkedés az egyik eszköz, amelyet a NATO-országok a konfrontáció fenntartására használnak” – mondta Grusko az orosz Pervij Kanal csatornának.

“Ezért sajnos a történelem arra a következtetésre kényszerít bennünket, hogy a NATO nem létezhet ellenfél nélkül. Ellenkező esetben minden értelmét elveszítené”.

Grusko hangsúlyozta, hogy Ukrajna felvétele az Egyesült Államok vezette katonai blokkba “katasztrofális következményekkel járna az európai biztonságra, Ukrajnára és magára a szövetségre nézve”.

Ugyanakkor a nyugati országok a NATO-tagság kilátását arra használják fel, hogy ellenőrizni tudják Ukrajna belpolitikáját – érvelt a diplomata.

Bár a NATO elutasította, hogy azonnali tagságot vagy konkrét csatlakozási menetrendet biztosítson Kijevnek, a blokk tagjai a keddi vilniusi csúcstalálkozón megerősítették, hogy az országot a jövőben meghívják tagjaik közé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Ukrajna “közelebb került a NATO-hoz, mint valaha”.

Oroszország a NATO keleti terjeszkedését saját nemzetbiztonságára nézve fenyegetésnek tekinti, és arra figyelmeztetett, hogy a NATO-tagok által Ukrajnának szállított nehézfegyverek és más katonai támogatás a szövetséget a konfliktus tényleges résztvevőjévé teszik.

A nyugati országok kitartanak amellett, hogy a NATO szigorúan védelmi szövetség, amely nem jelent fenyegetést Oroszországra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó