2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Kína: a NATO az igazi bajkeverő

Kína állandó ENSZ-képviselője szerint a NATO “az igazi bajkeverő”, amely teljes mértékben átvette a “hidegháborús gondolkodást és az ideológiai előítéleteket”, mivel továbbra is globális feszültségeket okoz.

Csang Jün csütörtöki nyilatkozatában visszavágott a NATO-tagok által a hét eleji vilniusi csúcstalálkozón kiadott közleményre, amely azzal vádolta Kínát, hogy “kényszerítő politikát” folytat, amely megkérdőjelezi a szövetség érdekeit. Azt is állította, hogy Peking az eszközök széles skáláját használja globális lábnyomának növelésére és a szövetség biztonságának aláásására.

A megbízott ezt “rágalomként és Kína befeketítéseként” utasította vissza, azt állítva, hogy az USA vezette katonai blokk még mindig a hidegháborús mentalitás csapdájában vergődik.

Emlékeztetett arra, hogy bár a NATO regionális szervezetnek vallja magát, ezt az elvet sérti azzal, hogy belép az ázsiai-csendes-óceáni térségbe, és “még több negatív hatást és romboló tényezőt hoz a regionális és globális biztonságra”.

elmondta, hogy bár a NATO azt állítja magáról, hogy védelmi szövetség, arra ösztönzi tagjait, hogy növeljék a katonai kiadásokat, továbbra is átlépjék a határokat és provokálják a konfrontációt.

A szövetség – tette hozzá – a szabályokon alapuló nemzetközi rend bajnokaként tünteti fel magát, de “többször megsértette a nemzetközi jogot…, beavatkozott más országok belügyeibe, számos háborút provokált, diplomáciai létesítményeket bombázott, és ártatlan civileket ölt meg”.

Az egyes NATO-tagok kettős mércét követnek, előmozdítják a nukleáris megosztást, a nukleáris szövetséget, és tovább fokozzák a regionális feszültségeket.

Számos tény bizonyítja, hogy a NATO az igazi bajkeverő.

“Kína nem okoz bajt, de nem is fél a bajtól” – figyelmeztetett Csang Jün, hozzátéve, hogy Peking határozottan ellenezni fog minden olyan beavatkozást, amely Kína területi integritását és nemzeti érdekeit sérti.

A diplomata megjegyzései azután hangzottak el, hogy a kínai külügyminisztérium figyelmeztette a NATO-t, hogy ne nyisson összekötő irodát Japánban, az első ilyen jellegű irodát az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Bár Tokió jelezte, hogy fontolgatja az ötletet, a NATO közleménye nem említette azt. A Nikkei Asia című lap szerint az erre vonatkozó kijelentést törölték a dokumentum végleges változatából, és az ügyben a döntést egy későbbi időpontra halasztották.

A nyilvánvaló fordulat azután következett be, hogy Franciaország ellenezte az összekötő iroda létrehozásának tervét, attól tartva, hogy a lépés még inkább ellenségessé tenné Pekinget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó