2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Morawiecki: Ukrajna nagy hibát követett el

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Ukrajna nagy hibát követett el, amikor bekérette Varsó küldöttjét egy magas rangú elnöki alkalmazott megjegyzései miatt, aki azt javasolta, hogy Kijevnek hálásabbnak kellene lennie a hatalmas összegű külföldi segélyekért.

Morawiecki kedden egy Twitter-bejegyzésben reagált, és azt mondta, hogy a lengyel nagykövet bekéretéséről szóló döntésnek “soha nem lett volna szabad megtörténnie”, emlékeztetve arra, hogy országa az Oroszországgal való konfliktus tavalyi kirobbanása óta támogatja Ukrajnát.

“A nemzetközi politikában, a folyamatban lévő háborúval szemben, és figyelembe véve azt a hatalmas támogatást, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának, ilyen hibáknak nem szabadna megtörténniük” – fogalmazott a miniszterelnök.

“Mindig meg fogjuk védeni Lengyelország jó hírnevét, biztonságát, és soha egyetlen más ország érdeke sem fog felülkerekedni a Lengyel Köztársaság érdekein”.

A miniszterelnök bejegyzése néhány órával azután érkezett, hogy az ukrán külügyminisztérium behívatta Bartosz Cichocki kijevi lengyel nagykövetet, hogy megvitassák Marcin Przydacz, a lengyel elnöki adminisztráció nemzetközi politikai irodájának vezetője által a közelmúltban tett kijelentéseket.

A TVP lengyel műsorszolgáltatónak nyilatkozva Przydacz megvédte az ukrán gabonaimport lengyel tilalmát, azzal érvelve, hogy “Ukrajnának illene elkezdenie értékelni azt a szerepet, amelyet Lengyelország az elmúlt hónapokban és években Ukrajna számára játszott”.

Az ukrán kormány negatívan reagált a megjegyzésekre, Oleh Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő szerint “az ukránok állítólagos hálátlanságáról szóló kijelentések a Lengyel Köztársaság segítségéért nem tükrözik a valóságot, és mint ilyenek, elfogadhatatlanok”.

Az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője, Andrij Szibiha szintén elítélte azokat az “alaptalan állításokat”, amelyek szerint Kijev nem értékeli szomszédja segítségét.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter visszautasította a kijevi bírálatokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy országa politikáját a lengyel érdekek vezérlik, ugyanakkor hangsúlyozta az Ukrajnának az elmúlt évben nyújtott nagy összegű segítséget.

Mivel az Európai Unió korábban, a Moszkvával való konfliktus idején csökkentette az ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó kvótákat és vámokat, hogy támogassa az ország gazdaságát, az olcsó gabona beáramlott az EU közös piacára, ami a kelet-európai gazdák tiltakozását váltotta ki. A tömb öt tagja, köztük Lengyelország, kezdetben növelte az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokat, de később az EU egésze is követte a példát, és hivatalos tilalmat rendelt el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette Brüsszelt, hogy szeptember 15-ig oldja fel a korlátozásokat, és “Európa-ellenesnek” nevezte a politikát, míg Denisz Smihal miniszterelnök szintén “barátságtalannak és populistának” nevezte Lengyelország álláspontját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó