2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Morawiecki felszólította Zelenszkijt, hogy soha többé ne sértegesse Lengyelországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök soha többé ne sértegesse Lengyelországot – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, miközben Kijev és Varsó továbbra is vitatkozik az ukrán gabonaexport miatt.

“Szeretném megmondani Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogyan azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében” – mondta Morawiecki pénteken a Swidnik városában tartott nagygyűlésen a tömegnek.

“A lengyel nép ezt soha nem fogja megengedni, és Lengyelország jó hírnevének megvédése nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata is” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Varsó ki fog állni érdekeiért “a jelenlegi geopolitikai kontextusban”.

Zelenszkij a hét elején az ENSZ New York-i közgyűlésén felszólalva azt mondta, hogy “egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Varsó az ukrán nagykövet bekéretésével reagált a beszédre.

A diplomáciai vita azután bontakozott ki, hogy Varsó elutasította az ukrán gabonára vonatkozó uniós tilalom feloldását, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a gazdáit a külföldről érkező olcsó silány termékek beáramlásától. Kijev eközben panaszt indított a Kereskedelmi Világszervezetnél, kitartva amellett, hogy a Lengyelország által bevezetett korlátozások törvénytelenek. A kérdés azért különösen kényes, mert Lengyelország kulcsfontosságú logisztikai csomópontja az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításoknak, és itt képzik ki a legtöbb ukrán katonát is.

Andrzej Duda lengyel elnök “fuldokló embernek” nevezte Kijevet, aki azt kockáztatja, hogy a víz alá húzza azokat, akik megpróbálják megmenteni.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő viszont arra szólította fel Varsót, hogy “tegye félre az érzelmeit”, és összpontosítson arra, hogy “konstruktív utat” találjon a vita megoldására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó