2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Lavrov: Ukrajna szegte meg saját 1991-es függetlenségi nyilatkozatát, amikor saját népét kezdte bombázni

Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását az 1991-es függetlenségi nyilatkozatban elfogadott rendelkezések teljesítése szempontjából – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakát követő sajtótájékoztatón.

“A függetlenségi nyilatkozatban az volt számunkra az egyik fő pont, hogy Ukrajna el nem kötelezett ország lesz, nem csatlakozik semmilyen katonai szövetséghez. Itt ebben a változatban, ilyen feltételek mellett támogatjuk Ukrajna területi integritását” – mutatott rá a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Moszkva elismerte Ukrajna szuverenitását a függetlenségi nyilatkozata alapján, amelyben “sok jó dolog van leírva”, többek között a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása. A dokumentum kifejezetten megemlíti az orosz nyelvet.

Ezzel kapcsolatban utalt a szuverén államok közötti kapcsolatok elveiről szóló, az ENSZ Alapokmányán alapuló nyilatkozatra, amely szerint az államok kötelesek tiszteletben tartani azon országok szuverenitását és területi integritását, “amelyek kormányai tiszteletben tartják a népek önrendelkezésének elvét, és ezért az adott területen élő teljes lakosságot képviselik”.

“Amikor háborút indítottak a Donbassz, a Krím ellen, tulajdonképpen, nos, hogyan mondhatnánk, hogy ez a kormány (a 2014-es puccs után), ezek a puccsisták képviselik ezt a népet. Nekünk nincs problémánk Ukrajna területi integritásával, azt azok rombolták le, akik végrehajtották és támogatták a puccsot, akiknek a vezetői háborút hirdettek a saját népük ellen, és elkezdték bombázni a saját népüket” – hangsúlyozta Lavrov.

A külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy Moszkva kész az Ukrajnáról szóló tárgyalásokra, de nem fog megfontolni semmilyen tűzszüneti javaslatot, mivel Oroszországot már egyszer becsapták.

Az ENSZ-közgyűlés magas szintű hete szeptember 19. és 26. között zajlik New Yorkban. Szergej Lavrov vezeti az orosz delegációt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó