2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Moldova végül ki tudta fizetni a számlát a Gazpromnak

Moldova kifizette a Gazpromnak a jelenlegi gázszállításokat – jelentette be csütörtökön Vadim Cseban, a Moldovagaz vállalat igazgatótanácsának elnöke – írja a TASzSz orosz hírügynökség.

“A Moldovai Köztársaság kormányának támogatásával a JSC Moldovagaz 53,5 millió dollárt utalt át a PJSC Gazpromnak a szeptemberi földgázszállításokért. A vállalat emellett 27,4 millió dollárt utalt át a szállítónak előlegként, az októberi szállításokért fizetendő teljes összeg 50 százalékának megfelelő összegben” – írta Cseban a Telegram-csatornáján.

Natalia Gavrilița miniszterelnök szerint előző nap döntés született arról, hogy a Moldovagaznak mintegy 54 millió dollárt utalnak ki a vállalat moldovai gázszállító hálózatának biztonságára.

Az adósságtörlesztés és az időben történő kifizetések voltak azok a fő feltételek, amelyek alapján a Gazprom 2021 októberében beleegyezett a Moldovába irányuló gázszállítási szerződés következő öt évre történő meghosszabbításába. A megállapodás egyik záradéka értelmében a Moldovagaznak minden hónap 20. napjáig ki kellett fizetnie az előző hónapban elfogyasztott gáz költségét, valamint a folyó hónapban elfogyasztott mennyiség felét.

A Moldovagaz pénzügyi nehézségekkel szembesült, miután az ország hatóságai megpróbálták mesterségesen megfékezni a hazai tarifák emelkedését. Ebben a helyzetben a vállalat többször is késedelembe esett a kifizetésekkel, és értesítést kapott a Gazpromtól a szállítások esetleges leállításáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...