2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A Gazprom figyelmeztette Moldovát, ha nem rendezi tartozását elzárják a gázcsapot

A Gazprom figyelmeztetett, hogy teljesen leállíthatja a gázszállításokat Moldovába, ha az ország október 20-ig nem teljesíti fizetési kötelezettségeit – közölte az orosz vállalat a hivatalos Telegram-csatornáján.

“A Gazprom fenntartja <…> a jogot, hogy bármikor felmondja a szerződést a Moldovagaz SA történelmi adósságának rendezéséről szóló megállapodás feltételeinek durva megsértése miatt” – tette hozzá a gázipari konszern.

Emlékeztettek arra, hogy a moldovai vállalat rendszeresen megsértette a 2022-re szóló gázszállítások fizetési feltételeit, és többször kérte Moszkvát, hogy enyhítse a szállítási mennyiségekre vonatkozó szerződéses kötelezettségeket.

A Gazprom hangsúlyozta, hogy ezeket a kéréseket mindig megértéssel kezelték, megerősítve, hogy a hosszú távú és kölcsönösen előnyös együttműködésre összpontosítanak.

Az orosz vállalat azt is közölte, hogy Moldova októberben legfeljebb napi 5,7 millió köbméter gázt tudott átvenni, mivel az ukrán Naftogaz nem volt hajlandó a teljes gázmennyiséget leszállítani.

A Gazprom figyelmeztetett, hogy a szerződés feltételeinek módosítására irányuló moldovai kérések mostantól a szerződéshez csatolt kiegészítő megállapodások formájában kerülnek hivatalossá tételre.

A moldovai hatóságok tavaly októberben tárgyaltak a Gazprommal a gázszerződés meghosszabbításáról azzal a feltétellel, hogy a Moldovagaz adósságának ellenőrzésére 2022-ben kerül sor. Mint a Gazprom hangsúlyozta, a szerződést gyakorlatilag a Kisinyov feltételei szerint írták alá, de azzal a feltétellel, hogy a folyó kifizetéseket időben és 100%-ban ki kell fizetni.

Maia Sandu moldovai elnök kijelentette, hogy a köztársaság teljes adóssága a Gazprommal szemben mintegy 7,5 milliárd dollár. Ebből Kisinyov mintegy 430 millióval tartozik, a fennmaradó összeggel pedig Dnyeszteren túli területek tartoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...