2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Misusztyin: az illegitim nyugati szankciók kudarcra vannak ítélve

A nyugati országok azon kísérletei, hogy másokat a saját szabályaik betartására kényszerítsenek, illegitimek, és végül kudarcot fognak vallani – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kínai kollégájának, Li Ko-csiangnak hétfői videokonferenciáján.

“A globális világrend komoly átalakuláson megy keresztül” – állapította meg Misusztyin, és egyes országok politikai nyomást gyakorolnak arra, hogy saját szabályaikat érvényesítsék, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják más nemzetek érdekeit.

“Az ilyen kísérletek kudarcra vannak ítélve” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A továbbiakban kijelentette, hogy Oroszország stratégiai partnersége Kínával ezzel szemben mindenképpen sikeres lesz, és a változó geopolitikai környezetben “megmutatja nagy kreatív potenciálját”. Megjegyzései a moszkvai és a pekingi kormányfők 27. éves találkozóján hangzottak el.

Misusztyin azt is elmondta, hogy Oroszország kész teljesíteni a Kínába irányuló energiaszállításokkal kapcsolatos valamennyi szerződéses kötelezettségét, és kész új és kiterjedtebb projekteken dolgozni ezen a területen.

Korábban Oroszország és Kína megállapodott abban, hogy az energiaügyleteket az amerikai dollár helyett nemzeti valutával bonyolítják le. A két ország közötti kereskedelem közel fele már most az orosz rubel vagy a kínai jüan használatával történik – jelentette be Misusztyin.

Kijelentette, hogy egy többpólusú világban a szuverén gazdaság- és pénzügypolitikák logikája szerint “pontosan” így kell bonyolítani a kereskedelmet.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy az elmúlt tíz hónapban az Oroszország és Kína közötti kereskedelem kétszámjegyű növekedési ütemet ért el, és közel harmadával nőtt, megközelítette a 150 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint a közeljövőben meghaladja a 200 milliárd dollárt.

Peking ugyan fenntartásait fejezte ki Moszkva Kijev elleni katonai hadjáratával kapcsolatban, de a konfliktussal kapcsolatban nagyrészt semleges álláspontot képviselt, és elutasította, hogy csatlakozzon az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz. Kínai diplomaták továbbra is békés megoldásra szólítottak fel, és bírálták a Nyugat azon erőfeszítéseit, hogy még több fegyvert pumpáljanak a térségbe, azzal érvelve, hogy ez csak az ellenségeskedések meghosszabbítását szolgálja.

Közben Wang Ji kínai külügyminiszter a múlt hónapban kijelentette, hogy Peking kész együttműködni Oroszországgal és “más hasonlóan gondolkodó országokkal a többpólusú világ fejlődésének előmozdítása érdekében”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...