2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Miért törölte Oroszország a Déli- Áramlatot, mi lesz utána, – részletes elemzés a miértekről

Oroszország nem tudja elkezdeni a Déli- Áramlat építését a tengerfenéki vezeték-építéseket azért, hogy aztán az egész projekt megálljon a bolgár tengerpartoknál, nem lenne értelme – mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az aktuális keretek között a helyes folytatás a Bulgária felé haladó tengerfenéki csövek fektetésének megállítása, azaz a tengerfenék csőfektetés már nem lép az irányba végrehajtási szakaszba.

“Szem előtt tartva a tényt, hogy a mai napig se kaptuk meg Bulgária engedélyét (arra , hogy a tengerpartoktól befele is folytathassák az építkezést) így jelen körülmények között nem tudjuk folytatni a csőépítési projektet a Fekete Tengeren. A tengerfenéken nem tudjuk elkezdeni a csőfektetéseket, amíg nincsen meg Bulgária beleegyezése” – mondotta ezt Ankarában, a török fővárosban Putyin a mai napon újságíróknak.

“Ez abszurd, azt gondolom, nyilvánvaló (hogy az)” – jegyezte meg Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország rá van kényszerítve, hogy felülvizsgálja az egész projektben való részvételét. Egyúttal megköszönte a török elnöknek a támogatását, hogy az támogatja az újonnan építendő gázcső-vezeték projekt terveit.

 

Oroszország-EU vita a harmadik energia-csomagon

2O13 nyarán az Európai Bizottság anti-monopólium vizsgálatot indított a Déli-áramlat ellen, avval a gyanúval, hogy az egész projekt ellentétes az EU “Harmadik Energia Csomag” szabályaival, amely szerint a kitermelő cégeket és az eladó cégeket el kell választani az átviteli csőhálózatokról, magyarul aki kitermeli az olajat, az az EU szerint nem adhatja el önállóan, főleg, hogy még a csőnek is ő a tulajdonosa. Ez az EU-s szabály.

Tavaly, az Európai Bizottság sürgette az orosz-EU-s kétoldalú kormányközi megállapodások felülvizsgálatát, hogy megbizonyosodjon arróL Brüsszel, hogy azok kompatibilisek az “Harmadik Energia Csomag” nevű szabályrendszerükkel, ami megköveteli a gáz kitermelés, szállítás, eladás elszeparálását, hogy -szerintük – evvel megakadályozza a gázellátókat az infrastruktúra dominálásától.

Oroszország ragaszkodott ahhoz, hogy a Déli Áramlatot mentesítsék ennek a “Harmadik Energia Csomag” nevű szabálynak a hatálya alól, mert ez kétoldalú kormányközi megállapodások során lett szignálva EU-s államok által, akik már maguk is részt vettek volna a gáz-vonalrendszer építkezésekben a saját országuk területein, és ez az egész prjoket az összes megállapodásaival ez előtt lett szignálva, mi előtt az ún. “Harmadik Energia Csomag” nevű jogszabály hatályba lépett volna, tehát az oroszok nem fogadták el ezt, hogy a jogszabály visszaható-hatályú legyen.

Mi a visszaható-hatály? A visszaható-hatályú jogszabály a kihirdetését megelőző időre állapít(hat) meg kötelezettséget, nyilvánít(hat) valamely magatartást jogellenessé. A visszaható hatály azt jelenti, hogy a jogszabály a kihirdetését megelőző időre vonatkozóan jogot vonhat el és korlátozhat, visszamenőlegesen állapíthat meg új kötelezettséget, és a korábbi kötelezettséget teheti terhesebbé. Nemzetközi joggyakorlatban fontos még hangsúlyozni, hogy a visszaható hatály alkalmazása általánosan tiltott, s akkor, csakis akkor lehet jogszerű, ha az érintettek részére a korábbinál kedvezőbb szabályozást tartalmaz, előnyöket visszamenőlegesen is nyújthat.

Továbbá, Oroszország azt mondja, hogy az Európai Bizottság követelése, hogy a Déli Áramlatot adaptálják a “Harmadik Energia Csomag”-hoz, az ellentmond az nemzetközi kapcsolatok alaptörvénynek, ami világosan kimondja, hogy jogszabályozás visszamenőleges hatályú nem lehet.

A “Harmadik Energia Csomag” – többek között – megkövetelte volna, hogy az orosz pénzen épülő orosz csővezeték kapacitásainak fele független szolgáltatóknak legyen fenntartva, azaz Oroszországtól független tranzit\kereskedő cégek olcsó és \ vagy ingyenes gáztranzitot kapjanak Európába az orosz kaszpi gáznak Oroszországból de Oroszországnak ahhoz ne legyen semmi köze, ergo építse meg saját pénzén a vezetéket, hogy aztán mások azonnal rátenyereljenek annak 5O%-ára – ingyen -.

Továbbá, Oroszország nem ismeri el a “Harmadik Energia Csomag” alkalmazásának legitimitását a Déli Áramlat gázvezetéken. Ha Moszkva egyetért az EU-s javaslattal, hogy alkalmazza visszamenőleges hatállyal a Déli Áramlatra a “Harmadik Energia Csomagot” akkor azt jelenti, hogy “de faco Moszkva elismeri, hogy aláveti magát az ultra-liberális gazdaságszabályozásnak” (Tass).

 

Végszó: Akkor mi NEM fog lenni most:

Nem lesz Déli Áramlat gázcső-rendszer, nem fog átmenni Bulgárián, Magyarországon, Szerbián, Szlovénián, Ausztrián, nem lesz évi 63 milliárd köbméteres szállítás, nem fognak tudni tranzitdíjakat szedni az országok a területükön haladó csőrendszerek után, mert nem lesz csőrendszer. Marad a “Harmadik Energia Csomag”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...