2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Metróvonat-parádéval ünneplik a moszkvai földalatti 80. születésnapját

A rég- és a közelmúlt metrószerelvényeinek a felvonulásával kezdődött meg pénteken Moszkvában a 80 éves földalatti ünneplése. A különleges parádé két napig tart. Fúvószenekar köszöntötte a begördülő régi szerelvényeket az Oktyabrszkaja megállónál, a számtalan elágazást összekötő körvonalon, amelyet a moszkvaiak csak egyszerűen gyűrűnek hívnak. Az első vonal, a piros színű Szokolnyikitől a Park Kulturi megállóig járt.

Reggel fél hatkor indultak a különböző korszakokban gyártott metrószerelvények, elöl az 1930-as évek, majd a későbbi korok kocsijai. A zenekar minden egyes szerelvény tiszteletére a korszak zenéjét játszotta. Elhangzott a kedvelt szovjet rajzfilmzene is, amely szerint “a barátság mosollyal kezdődik”. Számos film kötődik a moszkvai metróhoz. A Moszkvai séta című, 1964-ben bemutatott híres lírai komédiában, amely a hatvanas évek naiv fiataljairól szól, Nyikita Mihalkov színész-filmrendező énekelte a film betétdalát a metró mozgólépcsőjén.

Az utóbbi hetekben sok-sok más orosz híresség mellett az ő hangját is hallhatták a föld alatt utazók, amint köszöntötte őket a jubileum alkalmából és jó utat kívánt nekik. A 80. évforduló alkalmából a leghosszabb vonalon, az Arbatszko-Pokrovszkaján metrómúzeumot rendeztek be. Minden kocsi más korszakot mutat be. Korhű ruhákba öltözött színészek utaznak a kocsikban és korhű újságokat olvasnak.

A londoni, a párizsi és a New York-i metró után a világon a 4. legnagyobb a moszkvai a maga 12 vonalával és összesen 327,5 kilométer hosszú hálózatával, de a világon a legtöbb embert szállítja. A 80 év alatt 145 milliárd ember utazott a moszkvai metrón. A Pervij kanal állami televíziós csatorna riportere ugyanakkor pontatlanul fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy manapság a hétköznapokon átlagban több mint 9 millió utasával gyakorlatilag olyan a moszkvai metró, mintha “egész Magyarországot” vinné. Annyi bizonyos, hogy a hivatalosan 12, de a feltételezések szerint legalább 15-16 milliós metropolisz lakóinak a többsége a felszíni közlekedési dugók miatt a metrót használja, ha biztosan el akar jutni céljához.

A Moszkvában közlekedők 56 százaléka használja manapság a metrót, amelyet még mindig elég olcsón vehetnek igénybe az emberek. Egy utazás ára 30 rubel (mintegy 162 forint), a jeggyel akárhányszor át lehet szállni és korlátlan ideig lehet a metróban tartózkodni. Az úgynevezett “egységes” elektronikus jeggyel a földfelszíni közlekedési eszközöket is igénybe lehet venni 50 rubelért.

Egy napra pedig 210 rubelért lehet korlátlan számú utazásra szóló jegyet kapni. A metró tökéletes tájékozódási pont Moszkvában. Ha valaki valahova el szeretne jutni, nem az utcát, hanem a közelben lévő metrómegállót adják meg számára. 1935. május 15-én akkora volt az érdeklődés, hogy külön belépővel mehettek be az emberek a moszkvai metróba, amely a háborúban óvóhelyként szolgált.

1941-ben fel akarták robbantani, hogy ne kerüljön az orosz fővárost körülvevő náci német hadsereg kezébe. Egy történész a Pervij kanalnak elmondta, akkor ijedtek meg igazán a moszkvaiak, és gondolták, hogy minden elveszett, amikor megkezdődött a metrószerelvények elszállítása az orosz fővárosból.

A moszkvai metró 196 megállójából 44 az orosz kulturális örökség része. A legdíszesebbek között van a körvonalon lévő Kijevszkaja és a Novokuznyeckaja megálló híres mozaikképeivel. Utóbbiakat a második világháborús leningrádi blokád közepette készítette Vlagyimir Frolov híres orosz képzőművész, aki 1942-ben, a munka befejezését követően éhen halt.

A moszkvai metró építése 1931-ben kezdődött, de a bővítése nem áll meg. 2020-ig még 78 megállót adnak át, folyamatosan korszerűsítik a síneket, valamint új vagonokat állítanak be.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....