2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Engem a rezsiárak öltek meg – avagy újabb tüntetés Kijevben

Kijevben május 14-én a tüntetések újabb hulláma kezdődött meg – írja a Vesztyi. Az ukrán parlament és a miniszteri kabinet előtt szinte állandóan tüntetnek, ezúttal a közüzemi díjak növekedése miatt. Április elsejétől a közüzem díjak jelentős mértékben megemelkedtek. Például a gáz ára háromszorosa lett az eddigieknek. Az elégedetlen emberekből egyre több van, ezért az emberek azt követelik, hogy Porosenko elnök személyesen intézkedjen az ügyben. Az ukránok Arszenyij Jacenyukra helyezik a vádakat, ezért úgy gondolják, hogy a tetteiért felelni kell. Jacenyuk azt nyilatkozta, hogy a közüzemi díjak növelése a legokosabb megoldás az energia megtakarítás terén.

Az Élet ára kezdeményező csoport egy flashmobot hajtott végre Kijev központjában, melynek címe “Engem a rezsiárak öltek meg”. A Krescsatikon, Kijev főutcáján a lakosság egy kötéllel a nyakában készített fényképeket magáról, ami egy stilizált csővezetékről függött le, aztán a fényképeket a közösségi oldalakon osztották meg.

Május 14-én az ukrán parlament előtt s gyülekeztek a tüntetők, ahonnan majd a Miniszteri Kabinetig fognak vonulni. A tüntetők fő követelése, a közüzemi díjak törvénytelen növelésének eltörlése, az elnök személyes beavatkozása és egy tiszta és átlátható tanulmány készítése a kommunális tarifák valódi áráról. A tüntetők szeretnék elérni, hogy a kommunális díjak, a fizetés és a nyugdíj egy bizonyos százalékához legyenek kötve. A politikai követelésük is egyértelmű: Arszenyij Jacenyukot, Ukrajna miniszterelnökét felelősségre kell vonni.

A tüntetéshez csatlakozott a lakosok egy másik csoportja, amely egy másik tüntetésen követelte a Nemzeti Banktól, hogy fizesse ki a banki betétjeiket, mivel a Ráda elfogadott egy törvényt, amely megengedi a bankoknak, hogy az ügyfelekkel kötött szerződésben szereplő határidő lejárta után ne fizesse ki az emberek banki betétjeit.

Jacenyuk létre akar hozni egy újabb testületet, amelynek a célja a közüzemi díjak megállapítása lesz. „Az Európai energetikai közösséggel együtt kidolgoztunk egy törvényt, amelynek a célja egy független szakértői szerv létrehozása a gáz, a villamos energia és bármely más közüzemi díj megszabásával kapcsolatban” – mondta Jacenyuk.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...