2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Merkel másképpen próbált beszélni az orosz elnökkel Ausztráliában

Új stratégiával próbálkozott Angela Merkel a hét végén az ausztráliai Brisbane-ben Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésén – írta hétfőn a Die Welt című berlini lap, amely szerint a német kancellár konkrétumok helyett általános, elvi kérdésekről tárgyalt az orosz elnökkel, és felvetette az Európai Unió és az eurázsiai unió együttműködésének lehetőségét.

 

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin helyi idő szerint szombat késő estétől vasárnap hajnalig tartó beszélgetéséről szűkszavúan nyilatkoztak a német és az orosz kormány képviselői, a német sajtó is inkább csak az előzményekről és a találkozó menetrendjéről számolt be, és a tárgyalás tartalmi részéről nemigen jelentek meg írások.

Legtöbb beszámoló azt emelte ki, hogy a kancellár az ukrán válság kirobbanása óta már 36-szor beszélt telefonon és tárgyalt személyesen az orosz államfővel, és ezek az egyeztetések nem vezettek tartós enyhüléshez.A 37. beszélgetés szombat este 21.40 körül kezdődött Putyin szállásán, ahol négy főre foglaltak le egy tárgyalótermet, de végül Merkel és Putyin is a tanácsadója – Christoph Heusgen és Jurij Usakov – nélkül, négyszemközt kezdett hozzá a tanácskozáshoz, és 23 óra körül csatlakozott hozzájuk Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Merkel hajnali fél kettő után hagyta el a helyszínt, Juncker ezután tovább tárgyalt az orosz elnökkel kora reggelig – számoltak be német lapok.

Ezért Merkel Brisbane-ben inkább az elvekre összepontosított, és ennek révén komoly nézeteltérések bontakoztak ki. Merkel a NATO-t az együttműködésen alapuló és a biztonságot szolgáló szövetségként fogja fel, Putyin viszont az orosz érdekszférát fenyegető ellenfélnek tekinti, ezért a német kancellár igyekezett egy másik nyugati intézményt, az Európai Uniót a középpontba állítani, és Junckerrel közösen meggyőzni Putyint arról, hogy az EU a keleti bővítéssel együtt sem képvisel fenyegetést Oroszországra, mindkét félre nézve hasznos együttműködést kezdhetne az eurázsiai unióval – írta a Die Welt. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió Oroszország és néhány más volt szovjet tagköztársaság kereskedelmi szövetsége, amely Moszkva irányítása alatt áll.)

A lap szerint ezt a megközelítést a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) is támogatják. Felidézték, hogy Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD politikusa a Welt am Sonntagban, a Die Welt vasárnapi testvérlapjában megjelent interjúban kifejtette, hogy “talán új szemléletmódot kellene keresnünk az EU és Oroszország viszonyában adódó feszültség csökkentéséhez”, és ennek jegyében “össze lehetne hozni az EU és az eurázsiai unió képviselőit”, hogy létrejöjjön a kapcsolat a két szervezet között. Az azonban kérdés, hogy a nagykoalíció új stratégiája hatással lesz-e az orosz elnökre, vagy pedig csupán a berlini vezetés tanácstalanságát bizonyítja – írta a Die Welt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó