2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva

Megnyerte a bíróság előtt a pekingi dopping ügyet a 15 éves orosz műkorcsolyázó

Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó szabadon indulhat a pekingi téli olimpián, miután a Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a tizenöt éves versenyző felfüggesztésére vonatkozó WADA (kanadai székhelyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) követelést egy decemberben vett pozitív doppingmintával kapcsolatos ügyben.

A döntés mindössze egy nappal a pekingi női műkorcsolya egyéni verseny előtt született, ahol a 15 éves Valijeva az aranyérem esélyese, és most már biztos, hogy ott lesz a mezőnyben.

A döntés bejelentésekor a CAS arra hivatkozott, hogy Valijeva a kora miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint “védett személynek” minősül. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) mindent megpróbált elkövetni, hogy a fiatal orosz ne indulhasson egyéniben.

Megjegyezte továbbá, hogy Valijevának nem volt pozitív a pekingi tesztje, és hogy a játékok idejére történő felfüggesztés kiszabása “helyrehozhatatlan károkat okozna ilyen körülmények között”.

Arra a tényre utalva, hogy Valijeva december 25-én végzett doppingvizsgálatának eredményét csak február 8-án jelentették be – miután már versenyzett és aranyérmet nyert a pekingi csapatversenyben – a CAS szerint “komoly problémák” merültek fel az eredmény “idő előtti közlésével” kapcsolatban, ami akadályozta Valieva lehetőségét, hogy jogi védekezését megalapozza.

Az ügy miatt nem kapták meg az aranyérmet A pekingi téli olimpián az Orosz Olimpiai Csapat nyerte a csapatversenyt. A győzelem kivívásához tevékenyen járult hozzá a mindössze tizenöt esztendős Kamila Valijeva, aki amellett, hogy a téli játékok történetében elsőként négyfordulatos ugrást mutatott be, a csapatverseny női egyéni számának rövid programját és kűrjét is megnyerte. Mindez február 7-én történt, az oroszok a tervek szerint másnap, azaz február 8-án vették volna át az aranyérmeket.

A pekingi orosz csapat számára kedvező ítélet azután született, hogy a CAS háromtagú bizottsága vasárnap a kínai főváros egyik szállodájában késő éjszakába nyúló rendkívüli meghallgatást tartott, amelyen Valijeva maga is tanúskodott videokapcsolaton keresztül.

Az ügy középpontjában a decemberi orosz nemzeti bajnokságon vett tiltott szívgyógyszer, a trimetazidin állt, amely pozitív doppingtesztet eredményezett.

A teszteredmény bejelentése- amely egy, a WADA által akkreditált stockholmi laboratóriumból származott – több mint hat hétig tartott, és csak azután érkezett (biztos véletlen egybeesés – a szerk.), hogy Valijeva már aranyéremhez segítette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC) a pekingi műkorcsolya csapatversenyben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...