2023, február 3.
2.6 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Menekülnek az oligarchák Ukrajnából a helyi média szerint

Ukrán médiajelentések szerint egy sor vezető üzletember, köztük Kijev leggazdagabb embere már elhagyta az országot.

A helyi média beszámolói szerint teljes gőzzel zajlik Ukrajna leggazdagabb embereinek, köztük az úgynevezett “oligarcháknak” a távozása az országból. Az Ukrajinszka Pravda című napilap vasárnap megjelent beszámolója azt közölte, hogy csak aznap “mintegy 20 charter- és magánrepülőgép” indult el Kijevből.

Az újság megjegyezte, hogy az ukrán légteret vasárnap elhagyó magánrepülőgépek egyike állítólag Ukrajna leggazdagabb emberének, Rinat Ahmetovnak a tulajdonában volt, akinek vagyonát a Forbes 7,1 milliárd dollárra becsüli. A Pravda azonban arról számolt be, hogy maga a milliárdos már január 30-án elhagyta az országot. Ukrajna második leggazdagabb embere és egyben acélmágnás társa, Viktor Pincsuk állítólag szintén a múlt hónap végén távozott az országból.

A Pravda összeállítása szerint az elmúlt napokban “menekült el” Ukrajnából:

  • Vagyim Novinszkij ismert politikus és üzletember, akinek becsült vagyona 1,3 milliárd dollár,
  • Olekszandr Jaroszlavszkij Ukrajna kilencedik leggazdagabb embere
  • Vadim Sztolar, Verhovna Rada volt törvényhozója és üzletembere
  • valamint számos nagyágyú – akik közül sokan szerepelnek a Forbes Ukrajna magazin 100 leggazdagabb emberét tartalmazó listáján.

A riport szerint több törvényhozó is elhagyta Ukrajnát. A lap több forrásra hivatkozva azt írta, hogy az euroszkeptikus Ellenzéki Platform – Az Életért párt képviselője és Igor Abramovics üzletember 50 ember számára foglalt magánrepülőgépet, hogy az osztrák fővárosba, Bécsbe szállítsa őket.

A jelentésben említett, Ukrajnából “elmenekült” személyek közül azonban néhányan máris visszautasították az állítást. Borisz Kolesznyikov üzletember és az Ukrajna a mi hazánk párt vezetője például, aki a Pravda szerint vasárnap elhagyta az országot, “álhírnek” nevezte a riportot.

“Az álnok és szokás szerint manipulatív csatorna szokás szerint hazudik. Kijevben vagyok, és március 1-jéig (a Bajnokok Ligája döntőjéig, amelyet Svájcban rendeznek) nem megyek sehova” – írta Kolesnyikov a Facebookon, és perrel fenyegette meg az újságot.

Andrij Sztavnicer üzletember szóvivője a Cenzor.net-nek elmondta, hogy bár vasárnap valóban elhagyta Ukrajnát, de üzleti úton van Dubajban, és a közeljövőben visszatér.

A riport akkor készült, amikor nyugati tisztviselők és a média folyamatosan egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázióval riogat, noha Moszkva következetesen tagadja, hogy tervezné szomszédja lerohanását. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Izrael és számos más ország felszólította állampolgárait, hogy minél hamarabb hagyják el Ukrajnát, miközben diplomáciai személyzetük nagy részét is evakuálták az ország fővárosából.

Közben a légitársaságok is elkezdték törölni Ukrajnába tartó járataikat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29581″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...