2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Meglepetésszerű harckészültségi ellenőrzést tartanak az orosz Csendes-óceáni Flottánál

Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

Az ellenőrzés céljaként Sojgu a “valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelését” nevezte meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint egyebek között a partraszállás visszaverését fogják gyakorolni a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.

A Zvezda katonai tévécsatorna közölte, hogy a péntek reggel teljes készültségbe helyezett Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogató egységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság, és a keleti katonai körzet légierejének gépei.

Geraszimov szerint a Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez “olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén”.

Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.

Az orosz Csendes-óceáni Flottánál legutóbb 2022 novemberében tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. A Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó