2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva

Megkérdezték az oroszokat, hogy kit okolnak az ukrán válságért – felmérés

Az oroszok mindössze 4%-a gondolja úgy, hogy az Ukrajnával kapcsolatos feszültségek legutóbbi növekedését Moszkva okozta, a többség az Egyesült Államokat, a NATO-t vagy Kijevet okolja – derült ki egy friss felmérésből.

A Levada Központ által végzett felmérésből az is kiderült, hogy az oroszoknak csupán 15%-a tartja kizártnak egy háborút az ország nyugati szomszédjával.

A Levada központot az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynökként tartja nyilván, mert az folyamatos nyugati finanszírozásban részesül.

A közvélemény-kutatást akkor végezték, amikor Oroszország csapatösszevonásokat végzet az ukrán határ közelében. Több nyugati médium is azt sugallta, hogy konfliktus van kilátásban. A Kreml többször is visszautasította az ilyen felvetéseket, azt állítva, hogy Oroszország belső csapatmozgásai nem irányul másik ország ellen.

A Levada-felmérése szerint az oroszok leginkább az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit (50%) hibáztatják a jelenlegi válság kirobbantásáért, további 16% pedig Ukrajnát okolja. Mindössze 4% gondolja úgy, hogy Moszkva a hibás, míg 3% a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok hatóságaira mutogat, arra két kelet-ukrajnai régióra, amelyek 2014 óta a konfliktus középpontjában állnak.

Ugyanakkor a válaszadók mindössze 3%-a gondolja úgy, hogy a jelenlegi feszültség tényleges háborúhoz vezet Ukrajna és Oroszország között, további 36% pedig “meglehetősen valószínűnek” tartja ezt. Mindössze 15% zárta ki teljesen ezt a lehetőséget.

A hét elején az Orosz Közvélemény-kutató Központ által közzétett felmérésből kiderült, hogy az oroszok 52%-a testvérként tekint az ukrán népre, míg mindössze 11%-uk tartja ellenségesnek az ukránokat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28243″]

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...