2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Megállapodtak az atomhatalmak – itt a közös nyilatkozat

Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben megerősítik, hogy ellenzik nukleáris arzenáljaik támadó célú felhasználását. Emellett ígéretet tettek arra, hogy együtt fognak dolgozni a nukleáris leszerelésen.

“Megerősítjük, hogy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad vívni” – áll a hétfőn kiadott nyilatkozatban. “Mivel a nukleáris fegyverek használata messzemenő következményekkel járna, azt is megerősítjük, hogy a nukleáris fegyvereknek – amíg léteznek – védelmi célokat kell szolgálniuk, elrettenteni az agressziót és megelőzni a háborút.”

Az öt aláíró fél közölte, hogy továbbra is betartják “két- és többoldalú atomsorompó-, leszerelési és fegyverzetellenőrzési megállapodásaikat és kötelezettségvállalásaikat”, és azt állították, hogy egyik atomfegyverük sem irányul sem egymás, sem más állam ellen.

A P5-ök néven ismert öt állam nem az egyetlen a világon, amelyik atomfegyverrel rendelkezik. Indiának és Pakisztánnak is van ilyen fegyverzete, és nem hivatalos információk szerint Izraelnek is van nukleáris arzenálja. Észak-Korea is több nukleáris eszközt tesztelt már.

A hétfői nyilatkozat egy olyan időszakban született, amikor egyes atomhatalmak közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak.

Oroszország és az Egyesült Államok régóta vitatkoznak az amerikai atomfegyverek európai telepítése miatt, és a washingtoni törvényhozók nemrégiben azzal vádolták Moszkvát, hogy Ukrajna “lerohanását” tervezi – amit a Kreml visszautasított -, a kongresszusban egyesek még atomháborúra is felszólítottak, ha erre az invázióra sor kerülne.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...