2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Bach: visszatérhetnek az orosz sportolók, ha elítélik hazájukat

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint azok az orosz sportolók, akik nem támogatják az ország ukrajnai katonai műveletét, visszakerülhetnek a globális sportközösségbe.

Az orosz csapatokat, klubokat és sportolókat felfüggesztették a legtöbb sporteseményen való részvételből azóta, hogy a NOB február végén több sportági szövetségnek is ezt az ajánlást tette.

Az oroszok máris lemaradtak a 2024-es párizsi olimpia néhány kvalifikációs eseményéről, és Bach a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy a NOB-nak “gondolnia kell a jövőre”.

“Arról van szó, hogy azok az orosz útlevéllel rendelkező sportolók, akik nem támogatják a háborút, újra versenyezzenek” – mondta Bach, aki utalt arra, hogy a testületnek újra kellene gondolnia a hozzáállását, miután az olimpiai részvényesekkel folytatott telefonbeszélgetéseken szóba került Oroszország visszatérésének lehetősége a nemzetközi sportéletbe.

“Hogy egyértelmű legyen, nem arról van szó, hogy Oroszország feltétlenül visszatérjen” – mondta a NOB elnöke.

“Másrészt – és itt jön a dilemmánk – ezt a háborút nem az orosz sportolók kezdték el”.

Bach tartózkodott attól, hogy utalást tegyen arra, hogy az orosz sportolók hogyan fejezhetnék ki ellenérzésüket a katonai művelet ellen, amikor olyan személyeket, mint az ex-nehézsúlyú ökölvívó bajnok Nyikolaj Valujev és a futballsztár Gyinyijar Biljaletgyinov, katonai szolgálatra hívtak be Oroszország részleges mozgósításának részeként.

Bach (politika mentes) NOB elnök és Zelenszkij Kijevben

Az orosz sportolók továbbra is semleges státuszban versenyeztek egyes sportágakban, például a teniszben és a kerékpározásban, ami nem teszi lehetővé az orosz zászlók és himnuszok használatát.

Az olimpiákon az orosz csapatok 2016 óta “Orosz Olimpiai Bizottság” (ROC) néven versenyeznek, a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatos doppingvita következményei miatt.

A NOB-ot és elnökét korábban bírálták, amiért ezt megengedte, és nem volt szigorúbb az orosz sportolókkal szemben, de Bach a Corriere della Serának azt mondta, hogy a NOB küldetése, hogy politikailag semleges maradjon, és a játékok és “általában a sport” legyen “valami, ami egyesíti az embereket és az emberiséget”.

“Mindezen okok miatt jelenleg valódi dilemmában vagyunk az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban” – mondta Bach.

“Nekünk is látnunk kell, és tanulmányoznunk, figyelnünk kell, hogyan és mikor térhetünk vissza, hogy teljesítsük küldetésünket, hogy mindenki visszatérjen”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...