2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Medvegyev találkozott Felipe Gonzálezzel, az EU-„bölcsek” elnökével

MedvegyevMedvegyev elnök találkozott Felipe González, az EU „bölcsek csoportja” elnökével, aki jelenleg Moszkvában tartózkodik. „Megvitatjuk Oroszország és az Európai Unió közti kapcsolatok fejlesztését, amelyet fontos partnerünknek tekintünk” – mondta az elnök, megnyitva a találkozót. A „bölcsek csoportját” 2008-ban hozták létre, hogy európai integráció perspektívái elemzésével foglalkozzon. Annak elnökévé Felipe Gonzálezt, volt spanyol miniszterelnököt nevezték ki, helyettese Vaira Vike-Freiberga, Lettország volt elnöke és Jorma Allila, a „Nokia” konszern Igazgatói Tanácsának elnöke lett.

Összesen 12-en dolgoznak a csoportban. Munkájuk átterjed az EU szociális-gazdasági fejlesztésére, biztonság szavatolására, amely magába foglalja az energetikai biztonságot, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harcot is.

 

A Lisszaboni Szerződés életbe lépése után az EU-ban létrehozzák majd egységes külpolitikai szolgálatot.  Ezt figyelembe véve, Medvegyev elnök azt javasolta, hogy dolgozzák ki az egységes Európa és Oroszország közti partnerség elveit. Oroszországi prioritások között megemlítette a technológiai fejlődést és a technológiák kölcsönös cseréjét, beleértve a „zöld” energetikát is, technikai szabványok összeférhetőségének kidolgozását, Oroszország a WTO-ba való belépésének elősegítését, emberek közti kontaktusok könnyebbé tételét, áttérést a vízum nélküli rendszerhez.

Az utóbbi ponttal kapcsolatban Olga Potyomkina, az Európa Intézet szakértője megjegyezte:
– Az emberek közti kontaktusok további megkönnyítése és – végeredményben – áttérés a vízum nélküli rendszerhez továbbra is nagyon aktuális, nagyon fájdalmas kérdés marad Oroszország és az EU közti kapcsolatokban. Oroszország vállalta kötelezettséget, hogy 2010. év második felétől kezdve, visszaküld minden tranzit emigránst, aki Oroszország területén át, illegálisan az EU tagállamai területére utazik. Ez – mind erkölcsi, mind pedig pénzügyi tekintetben – komoly vállalás. Oroszország számított arra, hogy válaszként vízum nélküli rendszert vezet be számára az Európai Unió. De egyelőre semmi változás nem történt. Ez viszont nagyon fontos Oroszország és az EU közti partneri kapcsolatok fejlesztése szempontjából.

Az orosz elnök mai találkozója az EU „bölcsek csoportja” vezetőjével újabb lépést jelent Európa és Oroszország egymás felé közeledésében. Partnerség a mai kor globális problémáinak megoldásában, Medvegyev kezdeményezése az Európai Biztonsági Szerződés megkötésével kapcsolatban, az állampolgárok kölcsönös utazásainak szabályrendszere – ezek és más kérdések szerepeltek a találkozó napirendjén.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....