2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva
Array

Medvegyev: Moszkva a világ bármely pontján meg fogja védeni állampolgárait

Moszkva a világ bármely pontján meg fogja védeni állampolgárait, Oroszország “nem hagyja sorsukra az övéit” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

A kormányfő rendkívül fontosnak nevezte az orosz állampolgárok jogainak és érdekeinek védelmét, hangsúlyozva, hogy az érintett állami intézményeknek ebben a témakörben “egységes erővel” kell fellépniük.

“Azt akarom, hogy önök, ugyanúgy, mint országunk többi polgára, minden percben érezhessék, hogy önök mellett áll az Oroszországi Föderáció – amely ország, amely nem hagyja sorsukra az övéit” – mondta Medvegyev az Egységben Oroszországgal elnevezésű “világfórum” részvevőinek.

Szavai szerint át kell gondolni annak a mechanizmusát, hogy az ország határain kívül élő oroszok külön képviseletet kapjanak Oroszország társadalmi szervezeteiben. Lehetőségként említette meg a parlamenti szakértői és konzultatív bizottságok, valamint a történelmi, nyelvőrző és jogvédő szervezetek munkájába való bevonásukat. Támogatta az állami szervek tanácsadó testületeihez való bevonásukat is.

Az orosz kormányfő szerint a határon túli oroszok jelentősen hozzájárulhatnak Oroszország fejlődéséhez.

Rámutatott, hogy az oroszajkúaké a világ egyik legnagyobb közössége. .

“Bennünket nem lehet határokkal elválasztani, mi mélyebb szinten kötődünk egymáshoz – természetesen a szép és gazdag orosz nyelv, országunk dicsőséges történelme és elődeink nagyszerű kultúrája által” – hangoztatta Medvegyev.

Mint mondta Oroszországra tájékoztatási és propagandanyomás nehezedik a világ médiájában, ezért ilyen körülmények között rendkívüli szerepet kap a külföldi orosz nyelvű sajtó. Hangsúlyozta: Moszkva azt akarja,hogy az ő álláspontját is megismerjék a világban zajló eseményekkel kapcsoltban. Medvegyev szerint a világon több mint 3 ezer “klasszikus” orosznyelvű médium működik.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy különleges figyelemmel kell kísérni az orosz nyelv jogi státusának alakulását a posztszovjet térség országaiban, valamint azt, hogy a nyelv a fiatalok között is elterjedjen.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország az ukrajnai menekültek “második hazája” volt és az is marad. Szavai szerint az erre a célra létrehozott program keretében idén több mint félmillióan települtek át Oroszországba, az érkezők több mint fele korábban Ukrajnában élt. Számukra Moszkva igyekszik szállást és munkát, a gyerekek számára pedig tanulási lehetőséget biztosítani.

Az Ukrajnából Oroszországba 2016 áprilisáig több mint egymillió ukrán állampolgár települt át, akik közül 325 ezren menedékért folyamodtak. Medvegyev kijelentette, hogy meg fogja vizsgáltatni, a határon túli oroszok számára hogyan lehetne megkönnyíteni az orosz állampolgársághoz jutást.

MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...