2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva
Array

Medvegyev: Moszkva a világ bármely pontján meg fogja védeni állampolgárait

Moszkva a világ bármely pontján meg fogja védeni állampolgárait, Oroszország “nem hagyja sorsukra az övéit” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

A kormányfő rendkívül fontosnak nevezte az orosz állampolgárok jogainak és érdekeinek védelmét, hangsúlyozva, hogy az érintett állami intézményeknek ebben a témakörben “egységes erővel” kell fellépniük.

“Azt akarom, hogy önök, ugyanúgy, mint országunk többi polgára, minden percben érezhessék, hogy önök mellett áll az Oroszországi Föderáció – amely ország, amely nem hagyja sorsukra az övéit” – mondta Medvegyev az Egységben Oroszországgal elnevezésű “világfórum” részvevőinek.

Szavai szerint át kell gondolni annak a mechanizmusát, hogy az ország határain kívül élő oroszok külön képviseletet kapjanak Oroszország társadalmi szervezeteiben. Lehetőségként említette meg a parlamenti szakértői és konzultatív bizottságok, valamint a történelmi, nyelvőrző és jogvédő szervezetek munkájába való bevonásukat. Támogatta az állami szervek tanácsadó testületeihez való bevonásukat is.

Az orosz kormányfő szerint a határon túli oroszok jelentősen hozzájárulhatnak Oroszország fejlődéséhez.

Rámutatott, hogy az oroszajkúaké a világ egyik legnagyobb közössége. .

“Bennünket nem lehet határokkal elválasztani, mi mélyebb szinten kötődünk egymáshoz – természetesen a szép és gazdag orosz nyelv, országunk dicsőséges történelme és elődeink nagyszerű kultúrája által” – hangoztatta Medvegyev.

Mint mondta Oroszországra tájékoztatási és propagandanyomás nehezedik a világ médiájában, ezért ilyen körülmények között rendkívüli szerepet kap a külföldi orosz nyelvű sajtó. Hangsúlyozta: Moszkva azt akarja,hogy az ő álláspontját is megismerjék a világban zajló eseményekkel kapcsoltban. Medvegyev szerint a világon több mint 3 ezer “klasszikus” orosznyelvű médium működik.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy különleges figyelemmel kell kísérni az orosz nyelv jogi státusának alakulását a posztszovjet térség országaiban, valamint azt, hogy a nyelv a fiatalok között is elterjedjen.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország az ukrajnai menekültek “második hazája” volt és az is marad. Szavai szerint az erre a célra létrehozott program keretében idén több mint félmillióan települtek át Oroszországba, az érkezők több mint fele korábban Ukrajnában élt. Számukra Moszkva igyekszik szállást és munkát, a gyerekek számára pedig tanulási lehetőséget biztosítani.

Az Ukrajnából Oroszországba 2016 áprilisáig több mint egymillió ukrán állampolgár települt át, akik közül 325 ezren menedékért folyamodtak. Medvegyev kijelentette, hogy meg fogja vizsgáltatni, a határon túli oroszok számára hogyan lehetne megkönnyíteni az orosz állampolgársághoz jutást.

MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó