2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Medvegyev: a népszavazásnak vége – Üdvözölünk itthon, Oroszországban!

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, a Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Telegram-csatornáján üdvözölte az ötnapos népszavazások eredményét.

A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR), valamint a dél-ukrajnai Herszon régió és a Zaporozsjei régió egy része a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött.

Luganszkban a szavazók több mint 98%-a támogatta az Oroszországhoz csatlakozás gondolatát – derül ki a hivatalos adatokból az összes szavazólap összeszámlálása után.

Donyeckben hasonló eredmények születtek, a választók több mint 99%-a támogatta a lépést. Zaporozsjei és Herszon régiókban kedden a napvégéig az összes szavazólapot feldolgozták, és a választók 93%-a, illetve 87%-a támogatta az Ukrajnától való elszakadást és az Oroszországgal való egyesülést.

Az új régiók Oroszországba integrálásának folyamata eltarthat egy ideig, mivel ehhez az ország parlamentjének és az elnöknek a jóváhagyása szükséges. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban pénteken azt mondta, hogy “meggyőződése, hogy ez elég gyorsan fog menni”.

Az orosz alkotmány és az új alkotmányozó tagok csatlakozásáról szóló szövetségi törvény értelmében az eljárás több lépést tartalmaz. Miután az Oroszországi Föderáció részévé válni kívánó régiók benyújtják Moszkvának javaslataikat, az elnöknek tájékoztatnia kell a parlamentet és a kormányt az ügyről – magyarázta Konsztantyin Koszacsov szenátor egy múlt heti Telegram-bejegyzésben.

Ha politikai megállapodás születik a csatlakozásról, akkor “nemzetközi szerződéstervezeteket kell kidolgozni a külföldi államok vagy azok részeinek” Oroszországhoz való csatlakozásáról – mondta Koszacsov, a parlament felsőházának alelnöke. Ezek a megállapodások olyan kérdéseket szabályoznak, mint az új területek neve és státusza, az állampolgárság, az öröklés, a hatóságok működése, a törvényhozás működése stb.

Miután ezeket a szerződéseket aláírták, az orosz alkotmánybíróságnak ellenőriznie kell, hogy azok megfelelnek-e az ország legfőbb törvényének. Ha nincs jogsértés, a következő lépés a dokumentumok ratifikálása az alsóház, az Állami Duma által, majd jóváhagyása a felsőház, a Föderációs Tanács által.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...