2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Medvegyev a mai nyugati politikusokról: szánalmas technokraták, akik nem érnek fel a régi idők nagyjaihoz

Az európai politikusok jelenlegi generációja messze elmarad azoktól, akik néhány évtizeddel ezelőtt kormányozták a kontinenst – jelentette ki Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A modern “technokratáknak” nincs meg a gerincük ahhoz, hogy merész döntéseket hozzanak és szembeszálljanak az Egyesült Államokkal, ellentétben a régi idők államférfiaival – állította.

“Nem akarok senkit megsérteni, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy Mario Draghi nem Silvio Berlusconi, Olaf Scholz pedig nem Angela Merkel” – írta Medvegyev a közösségi oldalán, összehasonlítva Olaszország és Németország jelenlegi és korábbi vezetőit.

Hosszú ideje tartom a kapcsolatot külföldi vezetőkkel, és látom, hogy a nyugati politikusok színvonala mennyire lecsökkent. Ez szó szerint a szemem előtt történt az elmúlt húsz évben. Nyilvánvaló, hogy Európában nem maradtak olyan politikusok, mint Helmut Kohl, Jacques Chirac vagy Margaret Thatcher. Természetesen nem azokról van szó, akiket néha oroszbarát személyiségeknek neveznek, bár az erős politikusok soha nem voltak ruszofóbok – írta Medvegyev.

“Az emberek politikai osztályát, akik hatalmas politikai mozgalmakat és egyes esetekben egész korszakokat testesítettek meg, kicsinyes, magukat technokratáknak nevező egyénekkel váltották fel” – mondta.

Az orosz tisztviselő, aki jelenleg a Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, leírta, hogy korábban az európaiaknak volt merszük fellépni és szembenézni a felelősséggel, ha kiderült, hogy tévedtek. A mai generáció nagyrészt kompetens lehet a kormányzáshoz, de nem képesek arra, hogy személyes felelősséget vállaljanak – mondta.

“Elbújnak, kibújnak, utasításokra, a piacok állapotára vagy akár az éghajlatváltozásra hivatkoznak, de nem hoznak döntéseket. Vagy ha mégis, akkor katasztrofálisan későn” – mondta.

Medvegyev szerint az ilyen politikusok e személyes tulajdonságaik miatt nem tudnak tiszteletet kivívni, amit az ukrán tisztviselők viselkedése is bizonyít.

“Elképzelhető lenne, hogy az ukrán nagykövet ‘májas hurkának’ nevezze [Helmut] Kohl kancellárt? Ukrajna jelenlegi elnöke zöld pólót viselne egy [Jacques] Chirac elnökkel folytatott találkozón? Természetesen nem” – írta Medvegyev, utalva Németország és Franciaország korábbi vezetőire.

Az első incidens, amelyre Medvegyev utalt, az Scholz kancellár sértegetése volt a berlini ukrán nagykövet részéről. Hetekkel később Andrij Melnyik azt mondta, hogy “sajnálja”, hogy Scholzot “sértődött májas hurkának” nevezte.

Medvegyev második megjegyzése nyilvánvalóan arra vonatkozott, ahogyan Volodimir Zelenszkij öltözködött, amikor e hónap elején Kijevben fogadta Németország, Franciaország, Olaszország és Románia vezetőit, akik mind öltönyt és nyakkendőt viseltek.

Az orosz tisztviselő az európai politikusok “lealacsonyodásának” nevezte az európai nemzetek politikájának alárendelését az USA érdekeinek.

“[A volt francia elnök] Charles de Gaulle bármelyik amerikai elnök ellen tiltakozhatott. Ki tudná ezt most az európaiak közül megtenni anélkül, hogy remegne a keze? Nem gondolnak a jövőre. Korlátozzák őket petyhüdt választási céljaik” – mondta Medvegyev.

Megjegyezte, hogy ezt a kritikát akkor is nyilvánosságra hozza, ha ez a múltban nagy botlásnak számított volna. Azt mondta, hogy az ilyen megjegyzéseket ma már “nyilvánvaló okokból” megengedhetőnek tartják Nyugaton és Oroszországban is.

Bejegyzésében oroszgyűlölőnek nevezte Kaczyńskit és Morawiecki lengyel politikusokat, akik oroszellenes aljasságokat ontanak magukból.

A politikusok mozgásterét illetően kevés remény van a pozitív változásra – mondta Medvegyev. Hozzátette, hogy

Vlagyimir Putyin elnök régi vicce, miszerint “Mahatma Gandhi halála óta, nincs kivel beszélgetni”, helytállónak bizonyult.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...