2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Medvegyev a lengyel határ közelébe tolná a demilitarizált övezetet

Az Oroszország által Ukrajnában létrehozott esetleges demilitarizált övezetnek a lengyel határ közelébe kellene húzódnia – állította szerdán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Medvegyev a Telegramon Vlagyimir Putyin elnök megjegyzéseire reagált, aki kedden felvetette, hogy Moszkva fontolóra vehetné egy “egészségügyi kordon” létrehozását Ukrajnában, hogy megakadályozza az orosz régiók lövését.

“Figyelembe véve az ellenség azon döntéseit, hogy még nagyobb hatótávolságú fegyverekkel látja el a kijevi rezsimet, ennek a vonalnak Lviv (Lemberg) térségében kellene haladnia… hogy valódi védelmi szerepet tölthessen be” – írta Medvegyev, utalva a nyugat-ukrajnai nagyvárosra, amely nem messze van a lengyel határtól.

Moszkva többször is azzal vádolta Kijevet, hogy nyugatról szállított fegyverekkel támad oroszországi polgári célpontokat. A múlt hónapban az Egyesült Királyság meg nem határozott számú Storm Shadow cirkálórakétát szállított Kijevnek, amelyek hatótávolsága meghaladja a 250 kilométert. A fegyvereket ezt követően az ukrán csapatok az oroszországi Luganszk városában civilek ellen használták.

Az elmúlt hetekben az ukrán csapatok jelentősen fokozták az orosz határ menti régiók elleni tüzérségi támadásokat, több száz lövedéket lőttek ki, és polgári áldozatokat, valamint széles körű pusztítást okoztak.

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, arra is rámutatott, hogy szerinte a nyugati országok bizonyítottan bűnrészesek az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly őszi szabotálásában.

Hozzátette, hogy ennek fényében Moszkvának “még erkölcsileg sincs többé korlátja arra, hogy tartózkodjon az óceán fenekén lefektetett ellenséges kábelkommunikáció megsemmisítésétől”.

Februárban Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró jelentést tett közzé, amelyben az Egyesült Államokat vádolta az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra épített vezetékek elleni támadással. Hersh azt állította, hogy az USA válaszul cselekedett arra, hogy a német kormány vonakodott több katonai támogatást küldeni Ukrajnának. Washington elutasította a vádakat, bár Putyin elnök azt mondta, hogy “teljes mértékben egyetért” Hersh következtetéseivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó