2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Manturov Ursulának: Oroszországnak nincs szüksége külföldi chipekre haditechnikai eszközeinek javításához

Oroszországnak nincs szüksége külföldi chipekre haditechnikai eszközeinek javításához, mivel nincs hiány a sajátjaiból – jelentette ki Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettes, szembemenve az Európai Bizottság vezetőjének állításával.

Manturov a bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a kijelentésére utalt, aki tavaly év végén azt mondta, hogy az orosz hadsereg külföldi gyártású mosogatógépekből és hűtőszekrényekből vesz ki chipeket, hogy az ukrajnai harctéren meg tudja javítani a haditechnikai eszközeit.

“Ez legalábbis kissé furcsán hangzott, mert egy chipet – technológiai szempontból – a legtöbb esetben egyszerűen lehetetlen másodszor is felhasználni. Gyakran külön mikroelektronikai chipeket terveznek a berendezésekhez, amelyeket közvetlenül a megrendelő számára gyártanak” – mondta Manturov, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium vezetője kedden a RIA Novosztyinak.

A szórakoztató elektronikai cikkek és készülékek általánosan elérhető chipeket használnak, amelyeket számos, elsősorban Oroszországgal baráti viszonyban álló országban gyártanak – érvelt.

“Ha fegyverekről és katonai felszerelésekről beszélünk, akkor a mikroáramkörökkel szemben támasztott követelmények mások, nagyságrendekkel nagyobbak” – magyarázta Manturov, hozzátéve, hogy Oroszország maga is rendelkezik ilyen technológiával.

Az európai háztartási gépek importjának megugrása Oroszország szomszédai részéről a nyugati szankciók nyomán, valamint Moszkva párhuzamos importmechanizmusának bevezetése széles körű médiaspekulációkat eredményezett arról, hogy a nyugati szomszédok a katonai felszerelésekben esetleg használnak készülékalkatrészeket.

A globális chipgyártók a 2022 februárjában bevezetett amerikai szankciókat követően kezdték felfüggeszteni a félvezető chipek Oroszországba történő értékesítését. Washington az orosz katonai képességek aláásását célzó intézkedéscsomagot jelentett be, amelynek része volt az országba irányuló chipeladások betiltása. A médiajelentések szerint azonban a nyugati szankciók nem tudták megakadályozni a szállításokat.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy kínai védelmi cégek katonai felhasználásra alkalmas alkatrészeket szállítanak Oroszországnak. A jelentés azt állította, hogy annak ellenére, hogy az Egyesült Államok többször is megpróbálta elzárni az ilyen alkatrészek áramlását Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül, több tízezer szállítmányt sikeresen lebonyolítottak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó