2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Meddig bírhatja Oroszország a szankciósdit?

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint Oroszország több mint 600 milliárd USD-nak megfelelő tartalékot halmozott fel, aminek révén évekig kibírhatja a Nyugat szankciós politikáját – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint az orosz vezetés szeptemberben 619 milliárd USD-nak megfelelő tartalékkal rendelkezett, ami a 2014-re tervezett állami kiadások 162 %-át teszi ki.

Moszkva egyedül ebből a forrásból 20 hónapon keresztül tudná finanszírozni a kiadásokat, és nagyjából négy évig államcsőd nélkül át tudna vészelni egy pénzügyi válságot, tekintve, hogy az államadósság viszonylag alacsony, a hazai össztermék (GDP) csupán 13 %-át teszi ki – írta a Bild am Sonntag a BND adataira hivatkozva.

A német hírszerzés adatai nagyobb tartalékokra utalnak, mint ahogy eddig sejteni lehetett. Az orosz központi bank legutóbbi közleménye szerint az intézmény október elején 454,7 milliárd USD értékű arany- és devizatartalékkal rendelkezett. A jegybank október eleje óta 13 milliárd USD-t költött a rubel védelmére. A rubelt hónapok óta nyomás alatt tartja, hogy a befektetők bizalmatlanná válhatnak az orosz értékpapír- és pénzpiacok felé , az Oroszország állítólagos ukrajnai szerepvállalása miatt kivetett nyugati szankciók hatására. A folyamat októberben némileg erősödött, ahogy a kőolaj világpiaci ára gyors csökkenésbe kezdett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó