2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

A Kremlin meglepődött, hogy Lengyelország nem ad ingyen szenet Ukrajnának

Most, hogy Ukrajna szeretne lengyel szenet kapni, (talán orosz gáz helyett) , és azt a bizonyos lengyel szenet gyakorlatilag fizetés nélkül szeretné kapni, a Kremlin teljesen meglepődött, hogy Varsó ellent mondott Ukrajna kérésének.

 

 

“A lengyel partnerek élénk módon reagáltak a hírre, hogy Ukrajna lengyel szenet szeretne kapni (mert a szénbányák nagyrésze a felkelők kezén van) majdnem térítésmentesen” – mondotta Dimitriy Peskov, Valagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

 

Peskov egy nagy ellentmondást lát Varsó attitűdjében Ukrajna tekintetében, azügyben, hogy mely forrásokat lehet ingyen szerezni, s melyeket nem. A szóvivő elmondta, hogy nem is érti, miért van Lengyelország meglepődve, hogy az ukrán fél majdnem ingyen akar szenet tőle, amikor meg éppen Lengyelország az, aki azt hiszi, hogy majdnem ingyen adni az orosz gázt az ukránoknak, az fair.

 

Csütörtökön Janusz Pehochinsky lengyel miniszterelnök-helyettes csalódottságának adott hangot, hogy Ukrajna nem fizetett eddig a már leszállított 1OO,OOO tonna lengyel szénért. Lengyelország elmondta korábban, hogy biztosítani fog Ukrajna számára szenet szükség esetén, ha Ukrajna energia-szűkösséggel néz szembe a téli időszakban. Lengyelországnak van 1O millió tonna eladatlan szene, amelyért – természetesen – az oroszokat hibáztatja, illetve azt, hogy ők öntik el a piacot szénnel.

 

Ukrajna egyike a világ top szénfogyasztó országainak, és az otthona a világ 7. leghatalmasabb szénkészletének. Azonban a szénkitermelés gyakorlatilag most leállt, mert a szénbányák 9O%-a a magát függetlennek kikiáltott DONBASS-ban található.

 

Peskov szerint a lengyelek esete a szénnel és Ukrajnával pontosan rávilágított a gáz-vitára Oroszország és Ukrajna között: “ez a legjobb illusztrációja annak mi folyik a gáz-szektorban. A lengyelek teljesen le voltak döbbenve és nem is titkolták a sokkot amit a kifizetetlen ukrán szállítmányok okoztak. De még mindig nem bírják megérteni teljesen a vágyat (az ukránokét) hogy azok gázt akarnak, de majdnem ingyen vagy ingyen” – illetve a lejárt hátralékos tartozásukat sem fizették még meg, ami 5,3 milliárd USD.

 

Az ingyen gáz, amiről Peskov beszélt, az meg pontosan ez az 5,3 milliárd USD-os hátralékos tartozás, ami kifizetése nélkül akarná Ukrajna az orosz gáz-szállítások újraindítását.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó