2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Martonyi: nincs napirenden a szovjet emlékművek áthelyezése

BudapestMagyarország jelenleg nem egyeztet Oroszországgal a magyarországi szovjet emlékművekről, esetleges áthelyezésük nincs napirenden – közölte Martonyi János külügyminiszter kedden. A tárcavezető Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) kérdésére adott írásbeli válaszában kifejtette, az első demokratikusan választott magyar kormány és az orosz fél közötti szoros egyeztetés és megállapodás eredményeként elszállították a budapesti közterekről a szovjet emlékműveket, és a tárgyalásokon – más országokhoz hasonlóan – megállapodtak abban is, hogy kivételt egy, Budapest esetében a Szabadság téri képez. Ezen emlékművel és más magyarországi szovjet emlékművekkel kapcsolatban jelenleg nem egyeztet Magyarország és Oroszország – írta a külügyminiszter. Kiemelte, Oroszország stratégiai, energetikai szempontból Magyarország meghatározó partnere. A két ország kereskedelmi forgalma “ígéretesen növekszik”, Oroszország fontos felvevőpiacot jelent – írta. Hangsúlyozta: Magyarország célja a kapcsolatok legfontosabb gazdasági kérdéseinek hosszú távú, szerződéses alapú rendezése.
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának szellemében hatékony együttműködés kialakítására törekszik Oroszországgal, így a felmerülő vitás kérdéseket konstruktívan, a kölcsönös érdekek figyelembevételével kívánja rendezni. Az egyoldalú lépések az Oroszország által “kiemelt érzékenységgel kezelt kérdésekben” súlyos, hosszú távú károkhoz vezetnének a kétoldalú kapcsolatokban – mutatott rá.
Közölte, hogy a magyar-orosz kapcsolatokban a hadisírok és emlékművek gondozásának ügye rendezettnek tekinthető. Tájékoztatása szerint a magyarországi helyzetről Oroszország elismerően nyilatkozott, és megerősítette együttműködési készségét az oroszországi magyar katonasírok és emlékművek további gondozására. Az oroszországi magyar hadisírokkal kapcsolatos feladatokat szem előtt tartva a cél ennek a kedvező légkörnek és hozzáállásnak a hosszú távú biztosítása – tette hozzá.
A Szabadság téren álló emlékművet többször is megrongálták. Tavaly novemberben ismeretlenek fekete festékkel összefirkálták, és a kordonnal körbevett emlékműre egyebek mellett azt írták, hogy “Vissza Erdélyt!”, “Mindent vissza!”, “Le a megszállókkal!”. Oroszország budapesti nagykövetsége tiltakozott az eset miatt, a Külügyminisztérium pedig elítélte a rongálást.
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) áprilisban az emlékmű elbontását szorgalmazta, arra kérve a fővárost, kezdjen tárgyalásokat az eltávolításáról.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....