2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Maradhatnak a japán cégek az orosz Szahalin-2 energetikai projektben

Moszkva jóváhagyta a japán Mitsubishi kérelmét, hogy a Szahalin-2 cseppfolyósított földgáz (LNG) projektben való részvételét folytassa, miután a projektet új üzemeltetőre ruházták át – derül ki egy szerdán közzétett kormányrendeletből.

A Mihail Misusztyin miniszterelnök által aláírt rendelet szerint a kormány jóváhagyta a Mitsubishi azon kérelmét, hogy a korábbi üzemeltetőben lévő 10 százalékos részesedését átruházza az új üzemeltető Sakhalin Energy orosz vállalatban lévő részesedésre, amely az ország távol-keleti részén lévő hatalmas LNG-projekt tulajdonjogát vette át.

Kedden a Kreml jóváhagyta a japán Mitsui külön kérelmét, hogy a projektben lévő 12,5%-os részesedését szintén átruházza az új szervezetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban rendelte el a Szahalin-2 vállalkozás átszervezését, a tulajdonjogot a bermudai székhelyű üzemeltetőjétől egy új orosz vállalatra ruházva át. A külföldi részvényeseknek ekkor közölték, hogy újra kell jelentkezniük, ha meg akarják tartani részesedésüket a projektben. A lépésre a “barátságtalan országok” szankciói miatt került sor.

A Szahalin-2, a világ egyik legnagyobb LNG-projektje, amely évi 12 millió tonnás termeléssel rendelkezik, 2009-ben indult az orosz Gazprom, a japán Mitsui és Mitsubishi, valamint a brit Shell közös vállalkozásaként. A Japántól északra, a Csendes-óceánban található orosz Szahalin szigetén található vállalkozás elsősorban az ázsiai piacokra szállít cseppfolyósított földgázt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...