2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

Sojgu jelentős ukrán veszteségekről számolt be

Az ukrán fegyveres erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a Mikolajiv-Krivij Rih irányból és máshol indított támadási kísérleteik során – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken a minisztériumban tartott telefonkonferencián.

“Ezt az akciót (az ukrán elnök, Volodimir) Zelenszkij hivatala azzal a kizárólagos céllal tervezte meg, hogy illúziót keltsen a nyugati kurátoraikban az ukrán fegyveres erők támadási képességeivel kapcsolatban” – hangoztatta a tárcavezető.

Elmondta, hogy Herszon és Mikolajiv irányában az orosz hadsereg az elmúlt hónap folyamán Olekszandrivka közelében elérte Mikolajiv megye határát és felszabadította Blagodatne falut, a Donbasszban pedig, Piszkiben, ellenőrzése alá vonta az egyik fő ukrán védelmi csomópontot.

“Folytatjuk a Donbassz felszabadítását és az Oroszországi Föderáció biztonságát garantáló feltételek megteremtését” – mondta.

A tárcavezető szerint Ukrajna csak az elmúlt hónap folyamán 601 nehézfegyvert és tüzérségi eszközt – többnyire nyugati gyártmányúakat -, 19 repülőgépet és hat helikoptert, valamint 188 drónt veszített, az orosz hadsereg pedig 174 dandár- és zászlóaljparancsnoki állásra mért csapást. Mint mondta, az orosz légvédelmi rendszerek az amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetők 226 lövedékét fogták el.

Sojgu azt mondta, hogy az ukrán veszteségek hatására kevesebb, mint harmadára csökkent a külföldi zsoldosok beáramlása Ukrajnába, akik közöl eddig 2831-en vesztették életüket.

Rámutatott, hogy az ukrán hadsereg csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek érkezése ellenére folytatta zaporizzsjai atomerőmű lövését és megkísérelte elfoglalni a létesítményt. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót azzal vádolta meg, hogy bátorítják az ilyen felelőtlen lépéseket, és hogy szándékosan elhallgatják az erőmű körül kialakult helyzetet.

Sojgu szerint az ukrán fegyveres erők július közepe óta 29 alkalommal lőtték az erőművet, 120 tüzérségi lövedéket és 16 kamikaze drónt felhasználva. Nyilvánvaló hazugsággal vádolta meg az ukrán vezetést, amely azt állítja, hogy az orosz hadsereg energetikai létesítmények fedezékéből ukrán állásokat lő.

“Felelősséggel kijelentem, hogy az atomerőmű területén és a szomszédos területeken nincsenek nehézfegyvereink. Remélem, hogy a NAÜ bizottsága személyesen is meg fog győződni erről” – mondta.

“Elvárjuk, hogy a NAÜ-misszió objektív eredményeit a világközösség rendelkezésére bocsássák. Szeretném hangsúlyozni, hogy további provokációk esetén teljes felelősség az ukrán hatóságokat fogja terhelni az esetleges vészhelyzetekért” – tette hozzá.

Sojgu értelmetlennek nevezte a Nyugat Oroszország elszigetelésére irányuló kísérleteit.

Elmondta, hogy a nemzetközi biztonságról megtartott moszkvai konferenciára 70 országból és hat nemzetközi szervezettől több mint hétszáz küldött érkezett, az Armija-2022 fórumon pedig 85 ország katonai küldöttsége vett részt, és 36, összesen 525 milliárd rubel (mintegy 3500 milliárd forint) értékű állami hadiipari szerződés mellett 592,65 millió dollár (236,2 milliárd forint) és 1,77 milliárd rubel (11,7 milliárd forint) értékű exportmegállapodásokat is aláírtak.

Közölte, hogy a fórummal párhuzamosan megrendezett Nemzetközi Hadijátékokon első alkalommal képviseltették magukat három kontinens államai. A rendezvényen a tárcavezető szerint 34 ország több mint 5300 katonája vett részt, több mint ezer haditechnikai eszközzel, repülőgéppel és hajóval.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...