2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Lengyel ötlet volt a szénembargó, most 250 ezer forintnyi támogatással próbálják menteni a lakosságot

Elfogadta a lengyel kormány a szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, több mint 250 ezer forintnak megfelelő támogatásról szóló tervezetet keddi ülésén. Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a 3 ezer zloty (több mint 250 ezer forint) támogatás nem kötődne az adott háztartásban élők bevételeihez, a járulékot a törvény hatályba lépését követően november 30-ig lehet majd kérvényezni – közölte kedd délutáni sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Elmondta azt is: az új projekttel a múlt héten az államfő által jóváhagyott szabályozást helyettesítik, amely a szén esetében tonnánkénti bruttó 996,60 zlotyban (83,3 ezer forint) szabta meg a kisfogyasztói ársapkát, és amely egyúttal állami támogatást biztosított a programban részt vevő cégek számára, tonnánként legfeljebb bruttó 10,7 zloty (895 forint) értékben.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfői sajtóértekezletén azt mondta: a szénkereskedő magácégek körében nincs nagy érdeklődés a kisfogyasztói árakat csökkentő állami támogatás iránt, a kormány ezért új megoldást javasol a tüzelőanyagárak emelkedésének enyhítésére.

A lengyel kormányfői hivatal közleménye szerint a szénnel fűtő háztartásoknak szóló támogatás 11,5 milliárd zlotyval (961,8 milliárd forint) terheli meg az állami költségvetést.
Tavaly a lengyelországi háztartások mintegy 50 százalékában fűtöttek szénnel.

Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. 2021-ben 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó pedig az április közepén elfogadott törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot. A tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek.

A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt. Anna Moskwa a keddi sajtóértekezleten elmondta: a lengyel tengeri kikötők eddig több mint 3 millió tonna szenet fogadtak, az állami cégek több mint 7 millió tonna szén beszerzésére kötöttek szerződéseket. A szénimporttal emellett magáncégek is foglalkoznak.

A varsói kormány elrendelte az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is. A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG szakszervezetei múlt hétfőn Katowicében ülősztrájkot tartottak, követeléseik között szerepelt a szénkitermelés bővítése feltételeinek megvitatása és a béremelés. A PGG vezetésével pénteken megkötött megállapodás értelmében a cég 36 ezer dolgozója július végén 6 ezer zloty (több mint 500 ezer forint) egyszeri inflációs járulékot kap, hasonló összeget fizetnek ki a bányászoknak a következő két negyedévben is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...