2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Már a New York Times is a megtelt ukrán hullaházakról és súlyos ukrán veszteségekről ír és képeket is közöl

Az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenved az Artemivszk/Bahmut környéki harcokban – közölte a New York Times című amerikai lap.

Az ukrán katonák arra panaszkodtak a lapnak, hogy az orosz erők jól felszereltek és túlerőben vannak.

“Különösen nehéz, amikor neked 50 embered van, nekik pedig 300” – idézett a lap egy Pavel nevű ukrán katonát, aki Artemivszk közelében sebesült meg.

Az amerikai lap szerint az egyik frontkórházban az ukrán ellenőrzés alatt álló Donbassz területén a hullaház tele volt ukrán katonai holttestekkel, míg egy másik kórházban még a folyosókon is hordágyak álltak sebesültekkel, és szinte egész nap folyamatosan érkeztek a mentőautók.

“A civil életben tudod, hogy bármilyen szörnyű is a műszakod, előbb-utóbb véget ér. Itt soha nem lehet tudni, mikor lesz vége” – idézte a lap Miroszlav Dubenko katonai sebészt.

Az egyik ukrán katona a lapnak elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők egységeinek téli körülmények között vannak és nyitott állásokban nincs hová elbújniuk.

“A közel 12 hónapja tartó heves harcokban kimerült ukrán csapatok <…> azt mondják, hogy vannak tankjaik és tüzérségi lövegeik, de mindkettő nem megfelelő, és sokkal kevesebb lőszerük van, mint az ellenségnek” – írta a kiadvány.

A múlt héten Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy Kijev február 2-án estétől további tartalékosokat kezdett Artemivszkbe küldeni. Az orosz csapatok, mint mondta, közel állnak ahhoz, hogy teljes tűzuralom alá vonják a város körüli gyűrűt. Mostanra a keleti határon sáncolták el magukat, és a tüzérek a település minden megközelítési útvonalát ellenőrzik.

Artemivszk (Ukrajnában: Bahmut) a DNR Kijev által ellenőrzött részén, Gorlovkától északra található. Fontos közlekedési csomópont a donbászi ukrán csoportosulás ellátása szempontjából. Most ádáz harcok folynak érte. A DNR megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin szerint a Wagner-csoport harcosai a város északi és keleti peremén helyezkedtek el.

Előző nap a Strana.ua ukrán hírportál egy ukrán tisztre, Denisz Jaroszlavszkijra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Artemivszk több mint egyharmadát.

Február 24. óta különleges katonai művelet folyik Ukrajnában. Vlagyimir Putyin a végső célnak a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó