2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Magyarország továbbra is ad schengeni vízumot az orosz állampolgároknak – Szijjártó

Magyarország továbbra is kiadja a schengeni vízumot az orosz állampolgároknak, annak ellenére, hogy az eljárás bonyolultabbá vált – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteken.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában Szijjártó kifejtette, hogy a Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodás közelmúltbeli felfüggesztése az EU részéről nem jelent vízumtilalmat.

“Nem született olyan döntés, hogy le kellene állítani a schengeni vízumkiadást az oroszok számára” – mondta Szijjártó.

A miniszter elismerte, hogy a vízumkönnyítési megállapodás hiánya miatt a vízumkiadás “bonyolultabb és valamivel hosszabb eljárás”, mint amikor még létezett ilyen megállapodás.

“De ha nincs, az nem jelenti azt, hogy nem adunk ki vízumot. Természetesen továbbra is az eljárásnak megfelelően adunk ki vízumokat” – mondta a miniszter.

Szijjártó megjegyzései ugyanazon a napon hangzottak el, amikor finn kollégája, Pekka Haavisto bejelentette a turistavízummal rendelkező oroszok beutazási tilalmát, függetlenül attól, hogy ezeket a vízumokat Finnország vagy bármely más schengeni ország adta ki.

Helsinki döntése azt követően született meg, hogy az orosz állampolgárok Finnországba irányuló beutazása erőteljesen megnövekedett az oroszországi tartalékosok folyamatban lévő részleges mozgósítása közepette.

Moszkva ukrajnai katonai offenzívájára válaszul több uniós állam különböző vízumkorlátozásokat vezetett be az orosz állampolgárokkal szemben, három balti állam és Lengyelország pedig lezárta határait a rövid távú schengeni vízummal rendelkező oroszok előtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...