2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Magyarország, Szlovákia és Ausztria is elfogadta a rubel alapú elszámolást az orosz gázért

Magyarország eurót fog utalni az orosz gázért, amit a Gazprombanknál rubelre váltanak át – közölte a magyar külügyminiszter, amikor reagált arra a hírre, hogy a Gazprom leállította lengyel és bolgár szállításokat, amiért nem tértek át a rubel elszámolásra. Az osztrák kancellár is megszólalt az ügyben, aki szintén arról adott tájékoztatást, hogy elfogadják az orosz fél feltételeit.

Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere videóüzenetben jelentette be, hogy eurót utalnak a Gazprombanknál nyitott euró számlára, amit a bank rubelre vált és azt utalják tovább a Gazprom Export vállalatnak, így teljesítve a rubelelszámolási kötelezettséget.

Szijjártó közölte, hogy a magyar ellátás a Bulgáriába irányuló szállítások leállításával nincs veszélyben, mert az országon áthaladó tranzit szállítások egy külön céghez tartoznak, és minden fél biztosított arról, hogy a tranzit szállítás zavartalan lesz. Csak a Bulgáriának szánt mennyiséggel csökkenti a szállítást a Gazprom.

A külügyminiszter a szlovák gazdasági miniszter nyilatkozataira hivatkozva elmondta, hogy a Szlovákia is ebben a formában teljesíti a kifizetéseket.

Ausztria is elfogadja az új feltételeket

Bécs elfogadta Oroszország feltételeit az új gázfizetési rendszerrel kapcsolatban – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...