2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Magyarország, Szlovákia és Ausztria is elfogadta a rubel alapú elszámolást az orosz gázért

Magyarország eurót fog utalni az orosz gázért, amit a Gazprombanknál rubelre váltanak át – közölte a magyar külügyminiszter, amikor reagált arra a hírre, hogy a Gazprom leállította lengyel és bolgár szállításokat, amiért nem tértek át a rubel elszámolásra. Az osztrák kancellár is megszólalt az ügyben, aki szintén arról adott tájékoztatást, hogy elfogadják az orosz fél feltételeit.

Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere videóüzenetben jelentette be, hogy eurót utalnak a Gazprombanknál nyitott euró számlára, amit a bank rubelre vált és azt utalják tovább a Gazprom Export vállalatnak, így teljesítve a rubelelszámolási kötelezettséget.

Szijjártó közölte, hogy a magyar ellátás a Bulgáriába irányuló szállítások leállításával nincs veszélyben, mert az országon áthaladó tranzit szállítások egy külön céghez tartoznak, és minden fél biztosított arról, hogy a tranzit szállítás zavartalan lesz. Csak a Bulgáriának szánt mennyiséggel csökkenti a szállítást a Gazprom.

A külügyminiszter a szlovák gazdasági miniszter nyilatkozataira hivatkozva elmondta, hogy a Szlovákia is ebben a formában teljesíti a kifizetéseket.

Ausztria is elfogadja az új feltételeket

Bécs elfogadta Oroszország feltételeit az új gázfizetési rendszerrel kapcsolatban – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS