2023, december 6.
0.8 C
Budapest
-13.1 C
Moszkva

Magyarország, Szlovákia és Ausztria is elfogadta a rubel alapú elszámolást az orosz gázért

Magyarország eurót fog utalni az orosz gázért, amit a Gazprombanknál rubelre váltanak át – közölte a magyar külügyminiszter, amikor reagált arra a hírre, hogy a Gazprom leállította lengyel és bolgár szállításokat, amiért nem tértek át a rubel elszámolásra. Az osztrák kancellár is megszólalt az ügyben, aki szintén arról adott tájékoztatást, hogy elfogadják az orosz fél feltételeit.

Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere videóüzenetben jelentette be, hogy eurót utalnak a Gazprombanknál nyitott euró számlára, amit a bank rubelre vált és azt utalják tovább a Gazprom Export vállalatnak, így teljesítve a rubelelszámolási kötelezettséget.

Szijjártó közölte, hogy a magyar ellátás a Bulgáriába irányuló szállítások leállításával nincs veszélyben, mert az országon áthaladó tranzit szállítások egy külön céghez tartoznak, és minden fél biztosított arról, hogy a tranzit szállítás zavartalan lesz. Csak a Bulgáriának szánt mennyiséggel csökkenti a szállítást a Gazprom.

A külügyminiszter a szlovák gazdasági miniszter nyilatkozataira hivatkozva elmondta, hogy a Szlovákia is ebben a formában teljesíti a kifizetéseket.

Ausztria is elfogadja az új feltételeket

Bécs elfogadta Oroszország feltételeit az új gázfizetési rendszerrel kapcsolatban – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: néhány EU-tagállam ellenzi az orosz vagyon nyereségének átadását Ukrajnának

Néhány uniós ország ellenezte Spanyolország azon javaslatát, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák - írja a Politico című lap, uniós...

Politico: az Európai Tanács vezetője megszakította kínai útját az Ukrajnáról kialakult vita miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezettnél hamarabb tér vissza Kínából, hogy megmentse Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát - jelentette kedden a Politico...

Szlovák külügyminiszter: Ukrajna uniós csatlakozása rettenetesen messze van

Ukrajna nem remélheti, hogy egyhamar csatlakozhat az EU-hoz, mivel az ország nemcsak véres konfliktusba keveredett Oroszországgal, hanem egy sor előfeltételt sem teljesített - mondta...
spot_img

Videó