2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Magyarország egyetért a Gazprommal, hogy növelni kell a téli gáztartalékokat

Magyarország energiaellátása “nem veszélyeztethető” – mondotta Orbán Viktor miniszterelnök úr – az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban.

Magyarország megállapodást kötött Oroszország földgáz monopóliumával a GAZPROM céggel az ország őszi-téli időszaki fokozott gázellátásról – mondotta el Orbán Viktor miniszterelnök. “Nekünk nagy mennyiségű földgáz kell az elkövetkezendő időszakban, hogy feltöltsük a tartalékainkat. Megállapodtam Alexei Miller Gazprom vezérigazgatóval, hogy megkapjuk azt a mennyiséget” – mondotta Orbán Viktor a magyar rádióban, kommentálva Millerrel való megbeszéléseit, melyek szeptember 22-én a magyar parlamentben voltak tartva.

Orbán azt mondta, hogy Magyarország energiaellátása “nem szabad hogy veszélyeztetve legyen” – ezt az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban említette volt. Orbán szerint a magyar gáztározók jelenleg a kapacitásuk 6O%-ig vannak feltöltve.

Csütörtökön Magyarország gázszolgáltatója a FGSZ Ltd. felfüggesztette a földgáz szállítást Ukrajna irányába egy meghatározatlan időre. A döntést a magyar FGSZ a növekvő hazai kereslet igényeinek kielégítésével indokolta.

A gázszállítás Ukrajnába szeptember 25 délután 6 órakor leállt. “A földgáz ellátás le lett állítva egy meghatározhatatlan időre” – mondotta a magyar FGSZ a közleményében. “Az ellátás biztonságának menedzselése érdekében és a hálózati egyensúly megőrzésének érdekében a Beregdarуc hálózati csatlakozási pontot meg kell változtatni hogy az összes csővezeték alkalmassá váljon az ország belseje felé történő beszállításra.” – áll az FGSZ közleményében.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter – napi szinten 16,8 millió köbméter – mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó