2022, május 23.
22.2 C
Budapest
11.1 C
Moszkva
Hiredetés

Magyarország egyetért a Gazprommal, hogy növelni kell a téli gáztartalékokat

Magyarország energiaellátása “nem veszélyeztethető” – mondotta Orbán Viktor miniszterelnök úr – az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban.

Magyarország megállapodást kötött Oroszország földgáz monopóliumával a GAZPROM céggel az ország őszi-téli időszaki fokozott gázellátásról – mondotta el Orbán Viktor miniszterelnök. “Nekünk nagy mennyiségű földgáz kell az elkövetkezendő időszakban, hogy feltöltsük a tartalékainkat. Megállapodtam Alexei Miller Gazprom vezérigazgatóval, hogy megkapjuk azt a mennyiséget” – mondotta Orbán Viktor a magyar rádióban, kommentálva Millerrel való megbeszéléseit, melyek szeptember 22-én a magyar parlamentben voltak tartva.

Orbán azt mondta, hogy Magyarország energiaellátása “nem szabad hogy veszélyeztetve legyen” – ezt az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban említette volt. Orbán szerint a magyar gáztározók jelenleg a kapacitásuk 6O%-ig vannak feltöltve.

Csütörtökön Magyarország gázszolgáltatója a FGSZ Ltd. felfüggesztette a földgáz szállítást Ukrajna irányába egy meghatározatlan időre. A döntést a magyar FGSZ a növekvő hazai kereslet igényeinek kielégítésével indokolta.

A gázszállítás Ukrajnába szeptember 25 délután 6 órakor leállt. “A földgáz ellátás le lett állítva egy meghatározhatatlan időre” – mondotta a magyar FGSZ a közleményében. “Az ellátás biztonságának menedzselése érdekében és a hálózati egyensúly megőrzésének érdekében a Beregdarуc hálózati csatlakozási pontot meg kell változtatni hogy az összes csővezeték alkalmassá váljon az ország belseje felé történő beszállításra.” – áll az FGSZ közleményében.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter – napi szinten 16,8 millió köbméter – mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS