2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Macron nem zárta ki, hogy vadászgépeket adjon Ukrajnának

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy “nem zárta ki” a vadászgépek Ukrajnába küldésének ötletét, miközben Kijev fokozza a Nyugatra gyakorolt nyomást, hogy hadseregének harci repülőgépeket adományozzon.

Macron újságíróknak a kijevi hadseregnek szánt vadászgépek átadásának lehetőségéről kérdezve azt mondta, hogy “semmi sincs elvileg kizárva” – írja az AFP francia hírügynökség. Az elnök hozzátette, hogy Kijevnek megtiltanák, hogy francia repülőgépeket használjon orosz terület megtámadására.

Macron a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után beszélt, aki újságíróknak azt mondta, hogy kormánya “nem lát tabut” abban, hogy amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának, de elismerte, hogy ez “nagy lépés” lenne.

A NATO-hatalmak közel egy éven át jelentős eszkalációnak tartották bármilyen – nemhogy a nyugati tervezésű – vadászgépek Ukrajnába küldésének gondolatát. Az ötlet azonban mostanra napok alatt “nagy kockázatú” hipotézisből – a Pentagon tavaly márciusi szavaival élve – komolyan fontolóra vett javaslattá vált.

Különböző médiajelentések szerint Nagy-Britannia “jelentős eszkalációnak” minősítette a Typhoon harci repülőgépeinek leszállításának ötletét, míg az Egyesült Államok a hadiipari komplexum és a Pentagonban lévő partnerei nyomására “nagyon óvatosan” tárgyalja a NATO-blokk többi tagjával a repülőgépei átadásának ötletét. Lengyelország hajlandó átadni F-16-osait, ha más NATO-tagok is követik a példáját, míg Németország – egyelőre – “kizártnak” minősítette azt az ukrán kérést, hogy átadja Tornado vadászgépeit.

A repülőgépek Ukrajnába küldéséről szóló vita a jelek szerint ugyanazt a pályát követi, mint a tankokról hónapok óta tartó vita. Mire Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok ebben a hónapban beleegyezett a harckocsik adományozásába, a döntést már hetek óta a nyugati média egyre konkrétabb, kormányzati forrásból származó beszámolói jelezték.

Az ukrán tisztviselők mindvégig úgy vélték, hogy nyugati támogatóik végül beadják a derekukat, és bejelentik a tankszállításokat. Az ország külügyminisztere nevetségessé tette Németország nyilvános vonakodását, ragaszkodva ahhoz, hogy Berlin “úgyis megteszi”, jóval a hivatalos bejelentés előtt.

Kijev hasonlóan reménykedik abban, hogy repülőgépeket kap a Nyugattól. A múlt héten a Facebookon posztoló Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára megosztott egy videót amerikai F-16-osokról, a “hamarosan Ukrajna egén” felirattal együtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó