2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Luganszkban mindössze két napra elegendő ivóvíz maradt

A Luganszk környékén lévő egyetlen gyalogos átkelőt is lezárták az ukránok, amely parancsot különös odafigyeléssel hajtják végre – írja a Vesztyi. Luganszk és Sztanyica Luganszkaja között mindössze tíz kilométer van. Az újonnan létrejött határvonal családokat választott el egymástól, amelyek a folyó két partján élnek.

A víztartályok mellett több száz ember áll sorban, amíg az utcán harminc fok fölötti a hőmérséklet. A helyieknek kilométereket kell gyalogolni a vízért, éppen ezért a lakosoknak nincs valami szép véleményük a Kijev által kinevezett kormányzóról. „Ő egy fasiszta és nem egy kormányzó!” – kiabálják a helyi lakosok. A környező településekről is a városba jönnek vízért. A kertekben lévő zöldségek mind elrohadnak, hisz nincs mivel locsolni őket. Éppen, hogy csak annyi víz van, amiből főzni és legfeljebb mosakodni lehet. 

Sztahanov, Perevalszk és az LNR több más városának vízblokádja tovább folytatódik. A vízlelőhelyek az ukrán hadsereg által irányított területeken vannak. Már több hete nincs víz a házak vezetékeiben. Sztahanovra összesen 500 köbméter víz maradt, és ez legfeljebb csak egy-két napra elegendő. A városvezetés szerint katasztrófahelyzet van. 

Kijev a gyógyszereket sem engedi át a felkelők oldalára. A cukor- és májbetegek nem kaphatják meg ezért a szükséges gyógyszereiket. A luganszki megyei árvaház csak a köztársaságnak és a nem közömbös embereknek köszönhetően létezik. Harminc gyermeket nevelnek itt. Oroszországból élelmiszert, pelenkákat és játékokat is hoztak segélyként. 

Pervomajszk város az éjjeli támadás után szinte elnéptelenedett. A tüzérségi bombázásban több ház is megsemmisült. Vannak sérültek is. A város utcáján és környékén a felkelők megerősített egységei járőröznek, hogy megakadályozzák az ukrán merénylők betörését.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...