2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Litvánia változtatott a kalinyingrádi blokáddal kapcsolatos álláspontján

A litván külügyminisztérium hétfőn átadott egy jegyzéket Moszkva helyi ügyvivőjének, amelyben elmagyarázza, hogy csak az EU szankciókat alkalmaz az Oroszország szárazföldi része és a Lengyelország és Litvánia között fekvő orosz exklávé, Kalinyingrád közötti tranzitforgalomra.

Vilnius ragaszkodik ahhoz, hogy nem tiltotta meg teljesen a tranzitforgalmat az exklávé és Oroszország között, és nem vezetett be további korlátozásokat. Litvánia fenntartja, hogy az uniós szankciók hatálya alá nem tartozó utasok és áruk tranzitja a szokásos módon folytatódik a területén keresztül.

“Litvánia nem vezetett be semmilyen egyoldalú, egyedi vagy további korlátozást a tranzitforgalomra. Litvánia következetesen végrehajtotta az uniós szankciókat, amelyeknek különböző átmeneti időszakai és hatálybalépési határidői vannak” – olvasható a közleményben.

Korábban Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kijelentette, hogy a korlátozások bevezetéséről szóló döntést Vilnius az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően hozta meg, és annak irányítása alatt hajtotta végre.

Litvánia állami vasúttársasága, az LTG Cargo, amely az egyetlen szárazföldi vasúti útvonalat üzemelteti, amely Kalinyingrádot köti össze Oroszországgal, szombaton bejelentette, hogy a továbbiakban nem engedélyezi az uniós szankciókkal sújtott áruk átszállítását a területén.

A szolgálat az Európai Bizottság pontosítására hivatkozott, amely szerint ha a szankcionált áruk és rakományok Oroszország egyik részéből a másikba, de az EU területén keresztül haladnak, akkor meg kell tiltani a tranzitjukat.

Az orosz hatóságok azóta Kalinyingrádi terület “gazdasági blokádjaként” értékelték a lépést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megjegyezte, hogy Vilnius döntése “A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Vilnius “provokatív” lépései sértik az ország nemzetközi jogi kötelezettségeit, amelyek szerint lehetővé kell tenni az Oroszország és Kalinyingrád közötti árutranzitot. Elmondta, hogy Oroszország ezt a lépést “nyíltan ellenségesnek” tartja, és ha Litvánia nem oldja fel azonnal ezeket a korlátozásokat, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy “megvédje nemzeti érdekeit”.

Közben az orosz állami szuverenitás védelmével foglalkozó bizottság vezetője, Andrej Klimov úgy érvelt, hogy

Litvánia lépése “közvetlen agresszió” Moszkva ellen, és ha az EU nem inti rendre tagállamát, akkor Oroszországnak szabad kezet ad, hogy “a Litvánia által létrehozott kalinyingrádi tranzit problémáját MINDEN általunk választott eszközzel megoldja”.

Anton Alikhanov kalinyingrádi kormányzó szerint, aki pénteken figyelmeztetett Vilnius szándékaira, az új korlátozások, amelyek megtiltják az olyan áruk, mint a szén, a fémek, az építőanyagok és a fejlett technológia tranzitját, a régióba irányuló összes áruforgalom közel 50 százalékát érintik.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...