2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Litvánia változtatott a kalinyingrádi blokáddal kapcsolatos álláspontján

A litván külügyminisztérium hétfőn átadott egy jegyzéket Moszkva helyi ügyvivőjének, amelyben elmagyarázza, hogy csak az EU szankciókat alkalmaz az Oroszország szárazföldi része és a Lengyelország és Litvánia között fekvő orosz exklávé, Kalinyingrád közötti tranzitforgalomra.

Vilnius ragaszkodik ahhoz, hogy nem tiltotta meg teljesen a tranzitforgalmat az exklávé és Oroszország között, és nem vezetett be további korlátozásokat. Litvánia fenntartja, hogy az uniós szankciók hatálya alá nem tartozó utasok és áruk tranzitja a szokásos módon folytatódik a területén keresztül.

“Litvánia nem vezetett be semmilyen egyoldalú, egyedi vagy további korlátozást a tranzitforgalomra. Litvánia következetesen végrehajtotta az uniós szankciókat, amelyeknek különböző átmeneti időszakai és hatálybalépési határidői vannak” – olvasható a közleményben.

Korábban Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kijelentette, hogy a korlátozások bevezetéséről szóló döntést Vilnius az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően hozta meg, és annak irányítása alatt hajtotta végre.

Litvánia állami vasúttársasága, az LTG Cargo, amely az egyetlen szárazföldi vasúti útvonalat üzemelteti, amely Kalinyingrádot köti össze Oroszországgal, szombaton bejelentette, hogy a továbbiakban nem engedélyezi az uniós szankciókkal sújtott áruk átszállítását a területén.

A szolgálat az Európai Bizottság pontosítására hivatkozott, amely szerint ha a szankcionált áruk és rakományok Oroszország egyik részéből a másikba, de az EU területén keresztül haladnak, akkor meg kell tiltani a tranzitjukat.

Az orosz hatóságok azóta Kalinyingrádi terület “gazdasági blokádjaként” értékelték a lépést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megjegyezte, hogy Vilnius döntése “A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Vilnius “provokatív” lépései sértik az ország nemzetközi jogi kötelezettségeit, amelyek szerint lehetővé kell tenni az Oroszország és Kalinyingrád közötti árutranzitot. Elmondta, hogy Oroszország ezt a lépést “nyíltan ellenségesnek” tartja, és ha Litvánia nem oldja fel azonnal ezeket a korlátozásokat, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy “megvédje nemzeti érdekeit”.

Közben az orosz állami szuverenitás védelmével foglalkozó bizottság vezetője, Andrej Klimov úgy érvelt, hogy

Litvánia lépése “közvetlen agresszió” Moszkva ellen, és ha az EU nem inti rendre tagállamát, akkor Oroszországnak szabad kezet ad, hogy “a Litvánia által létrehozott kalinyingrádi tranzit problémáját MINDEN általunk választott eszközzel megoldja”.

Anton Alikhanov kalinyingrádi kormányzó szerint, aki pénteken figyelmeztetett Vilnius szándékaira, az új korlátozások, amelyek megtiltják az olyan áruk, mint a szén, a fémek, az építőanyagok és a fejlett technológia tranzitját, a régióba irányuló összes áruforgalom közel 50 százalékát érintik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó