2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Brazil elnök: az USA hagyjon fel az ukrajnai háború ösztönzésével és beszéljen a békéről

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a békére kellene összpontosítaniuk Ukrajnában ahelyett, hogy Kijev felfegyverzésével háborút ösztönöznék – jelentette ki Lula da Silva brazil elnök szombaton, amikor állami látogatást tett Kínában, országa elsődleges kereskedelmi partnerében.

“Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború ösztönzésével, és el kell kezdenie a békéről beszélni” – mondta Lula Pekingben újságíróknak.

“Az Európai Uniónak is el kell kezdenie a békéről beszélni”.

Hozzátette, hogy ezzel a világ vezetői talán képesek lennének meggyőzni mind Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mind ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt arról, hogy “a béke az egész világ érdeke”.

Sok nyugati országgal ellentétben sem Brazília, sem Kína nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben az ukrajnai konfliktus tavalyi kirobbanása után.

Az utazást megelőzően Lula, aki az év elején Jair Bolsonaro utódjaként visszatért brazil elnökként, igyekezett magát egy olyan csoport tagjaként pozícionálni, amely közvetíteni tudna a konfliktusban. Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott pénteki találkozójukat követően azonban nem részletezte, hogy milyen jellegűek lennének az ilyen tárgyalások.

A CNN a hét elején arról számolt be, hogy Peking kérte az Ukrajnával kapcsolatos kérdések levételét a két vezető által megvitatandó témák listájáról.

“Fontos a türelem” – javasolta Lula szombaton – “de mindenekelőtt meg kell győzni azokat az országokat, amelyek fegyvereket szállítanak, és ösztönzik a háborút, hogy hagyják abba”.

Kína 2009 óta Brazília kulcsfontosságú kereskedelmi partnere. Csak 2022-ben Peking közel 90 milliárd dollár értékben importált brazil árucikkeket, például szóját, vasércet és benzint. Brazília a kínai termékek legnagyobb egyedi piaca is a dél-amerikai kontinensen.

Lula Ukrajnával kapcsolatos megjegyzései, valamint a Pekinggel való gazdasági kapcsolatok erősítése valószínűleg felkelti Washington figyelmét, amellyel Brazília az ő kormányzása alatt szorosabb kapcsolatra törekedett. Februárban Joe Biden amerikai elnökkel találkozott a Fehér Házban, ahol elsősorban az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a demokráciaellenes szélsőségek elleni küzdelemre irányuló erőfeszítésekről tárgyaltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó