2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Lengyelország “HIMARS-akadémiát” indítana

Varsó szeretne otthont adni egy NATO-tüzérségi iskolának, amely az Egyesült Államok összes európai szövetségesét kiképezné a HIMARS rakétatüzérség használatára – mondta Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter kedden.

“Azt akarjuk, hogy Lengyelországban hozzák létre a Himars Akadémiát, ahol ennek a tüzérségi rendszernek a használatára vonatkozó képzésre kerülne sor” – tweetelte Blaszczak.

Hozzátette, hogy a projekt részleteit az európai rakétatüzérségi csúcstalálkozón fogják megvitatni, amely a nap folyamán kezdődött Torunban, amely a lengyel tüzérségi múzeumnak is otthont ad.

A konferencia célja “a rakétatüzérség interoperabilitásának növelése és a nagy hatótávolságú tüzelőrendszerek fenntartása” – közölte az eseményt szervező amerikai hadsereg V. hadteste és a 4. gyaloghadosztály.

A tervezett akadémia lengyel és feltehetően más NATO-katonákat képezne ki a Lockheed Martin által gyártott rakétavetők működtetésére.

A lengyel média szerint a helyi technikusok és mérnökök képzésével az ország gazdaságát is erősítené. Hasonló “akadémiát” az amerikai gyártmányú M1 Abrams harckocsik lengyel katonák kiképzésére tavaly nyáron nyitottak Poznan közelében.

Varsó még 2019-ben, jóval az ukrajnai konfliktus eszkalálódása előtt írt alá egy 414 millió dolláros szerződést 18 harci és két kiképző harckocsira. Ezek várhatóan az év végére érkeznek meg. Februárban az amerikai kormány további 484 hordozórakéta eladását hagyta jóvá 10 milliárd dollár értékben, amelynek szállítási határidejét még nem határozták meg.

Nagyjából ugyanebben az időben az amerikai hadsereg Kelet-Európában állomásozó V. hadtestének parancsnoka nyilvánosságra hozta a tüzérakadémia ötletét.

“Itt még az előzetes fázisban vagyunk, de ez egy olyan terület lenne, ahová talán több országot is behúznánk egy helyre” – mondta John Kolasheski altábornagy februárban az Amerikai Hangjának. Kolasheski a lengyel Abrams-akadémiát is felhozta a projekt mintájaként.

A lengyel kormány buzgón alakította át az országot a NATO logisztikai központjává, ahonnan fegyvereket, lőszert és ellátmányt szállítanak Ukrajnának. Az Egyesült Államok vezette blokk dollármilliárdokat juttatott Kijevnek, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy nem áll közvetlen konfliktusban Oroszországgal.

A hónap elején az Egyesült Államokba látogató Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy országa “Európa legerősebb hadseregét akarja felépíteni”, és ismét állandó amerikai katonai jelenlétet követelt Lengyelországban.

Morawiecki emellett az Abrams harckocsik “szervizközpontját”, sőt, még a vitatott szegényített urántartalmú lőszerek gyárát is javasolta. A szegényített urán, amelyet az USA és az Egyesült Királyság páncéltörő tanklövedékekhez használ, belélegezve rendkívül mérgező, és a tapasztalatok szerint rákot okozott például Irakban és a volt Jugoszláviában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó