2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Lengyelország Európa legerősebb, az USA által támogatott hadsereget akar

Az Egyesült Államok növelni fogja állandó katonai jelenlétét Lengyelországban – jelentette be kedden Mateusz Morawiecki miniszterelnök. A kijelentéseket Kamala Harris amerikai alelnökkel folytatott washingtoni találkozója után tette.

Morawiecki a Fehér Házban tett látogatása után az RMF lengyel televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy Harris “az amerikai csapatok lengyelországi állandó jelenlétének megerősítéséről beszélt”.

“Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a lengyelországi jelenlét megerősítése mellett” – mondta, hozzátéve, hogy szóba került az észak-lengyelországi Redzikowo városában jelenleg épülő rakétavédelmi komplexum is.

Megjegyezve, hogy ez néhány évvel ezelőtt még vitatott téma volt, a miniszterelnök azt mondta, “nagyon örül annak, hogy az alelnök nemcsak a több ezer katona további jelenlétéről beszélt, hanem egy bázis és raktárak telepítéséről is, amelyekben felszereléseket és amerikai fegyvereket halmoznak fel”, és amelyeket az Oroszország elleni harcra szánnak Ukrajnában.

Morawiecki elmondta, hogy Varsó “az európai biztonság alapkövévé akar válni”, és jó úton halad ennek megvalósítása felé, idén a GDP 4 százalékára növelve katonai kiadásait.

Harris elismerte, hogy az Egyesült Államok “vasszigorú elkötelezettsége” már “a Lengyelországba küldött csapataink számának növekedését… eredményezte”, valamint egy új állandó katonai parancsnokság létrehozását – de elzárkózott attól, hogy nyilvánosan bejelentsen bármilyen új bevetést.

“Lengyelország Európa legerősebb hadseregét akarja felépíteni” – mondta Morawiecki. “Ezért akarunk együttműködni a világ legfejlettebb védelmi iparával, vagyis az amerikai iparral“.

A miniszterelnök emellett Varsó és Washington szoros kapcsolatát “az orosz imperializmus elleni legjobb védőoltásnak” nevezte, és azt mondta, hogy a két ország “a nyugati civilizáció két pólusa”.

Lengyelország jelenleg a NATO logisztikai központjaként szolgál, ahonnan fegyvereket, lőszert és felszerelést juttat Ukrajnába, miközben kitartanak amellett a hazugság mellett, hogy valójában nem vesznek részt Kijev és Oroszország konfliktusában. Lengyelországban, amely 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz, még nincs állandó amerikai támaszpont. Andrzej Duda elnök februárban azt mondta, hogy 10 000 amerikai katona állomásozik az országában, ami a 2020-ban rotációs alapon telepített létszám kétszerese.

Varsó évek óta törekszik egy állandó amerikai támaszpontra, egészen odáig ment, hogy 2018-ban, még az előző amerikai elnökség idején javasolta annak a “Fort Trump” elnevezést. Morawiecki kedden Washingtonba repült, hogy találkozzon Harrisszel, miközben Joe Biden elnök négynapos írországi útra indult.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó