2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Az orosz Szövetségi Tanács egyhangúlag jóváhagyta az LMBT-propagandát tiltó törvényt

Az Orosz Föderációs Tanács szerdai plenáris ülésén egyhangúlag jóváhagyta a nem hagyományos szexuális kapcsolatok, a pedofília és a nemváltoztatás népszerűsítésére alkalmas információk propagálását tiltó törvényt. A törvényjavaslatot 153 szenátor támogatta.

A törvény a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandájának, a pedofíliának és az LMBT emberekről szóló információk médiában, interneten, hirdetésekben, irodalomban és filmekben való terjesztésének tilalmát vezeti be. Emellett megtiltja a nemi átalakításra irányuló felhívásokat a tizenévesek körében: az interneten, a médiában, a könyvekben, az audiovizuális forrásokban, a filmekben és a reklámokban.

50 000 és 100 000 rubel közötti pénzbírságot szabnak ki az állampolgárok számára a “nem hagyományos szexuális attitűdök kialakítását célzó” információk terjesztéséért vagy nyilvános akciókért, “a hagyományos és nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségének torz értelmezéséért”, ha ezek az akciók nem járnak bűncselekményekkel. A büntetés a tisztviselők esetében 100 000 és 200 000 rubel, jogi személyek esetében pedig 800 000 és 1 millió rubel között lesz. (1 rubel jelenleg 6,5 HUF)

A kiskorúakat célzó propagandáért kiszabott bírságok megduplázódnak: a lakosság esetében 100 000 és 200 000 rubel között, a tisztviselők esetében 200 000 és 400 000 rubel között, a jogi személyek esetében pedig 1 millió és 2 millió rubel között. Utóbbiak tovább büntethetők, mivel tevékenységüket akár 90 napra fel is függeszthetik.

A dokumentum emellett megtiltja az engedély kiadását minden olyan filmnek, amely nem hagyományos szexuális kapcsolatokat és preferenciákat népszerűsítő anyagokat tartalmaz.

A törvény olyan mechanizmus bevezetéséről is rendelkezik, amely korlátozza a gyermekek hozzáférését az LMBT-információk meghallgatásához vagy megtekintéséhez a fizetős szolgáltatásokban. Így a törvény előírja, hogy a felhasználó életkorának megerősítése érdekében kódokat kell megadni vagy más műveleteket kell végrehajtani. A 18 év alattiak számára tilos az LMBTQ információkhoz való hozzáférés.

Ezen túlmenően a törvény tiltja az olyan érzékeny információkat tartalmazó áruk – beleértve az importáltakat is – értékesítését, amelyek terjesztéséért közigazgatási vagy büntetőjogi felelősségre vonást írnak elő. Módosították továbbá “A gyermekek egészségüket és fejlődésüket károsító információkkal szembeni védelméről” szóló törvényt, amely kiegészült a nem hagyományos szexuális kapcsolatok, a pedofília és az olyan információk népszerűsítéséről szóló cikkel, amelyek kiválthatják a gyermekekben a nemváltoztatási vágyat.

Alekszandr Baskin, a Szövetségi Tanács alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának tagja szerint a nem hagyományos szexuális kapcsolatok és preferenciák, valamint a pedofília propagálásának tilalma korábban kizárólag a kiskorúak elleni fellépésekre vonatkozott. Most, mint megjegyezte, a törvény bármely életkorú személyre vonatkozik. A szenátor hozzátette, hogy a törvényjavaslatot valamennyi dumai frakció képviselői beterjesztették, és mintegy 400 képviselő írta alá, köztük Vjacseszlav Vologyin a tanács elnöke is. A törvény a hivatalos kihirdetése napján lép hatályba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...