2024, február 24.
11.1 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Lengyelország a NATO pusztító válaszlépését követeli Oroszország ellen

A NATO válaszlépésének az Oroszország által Ukrajnában alkalmazott taktikai atomfegyverekre “pusztítónak” kell lennie, de csak hagyományos fegyvereket kell bevetnie, mivel Moszkva fenyegetése nem a szövetség ellen irányul – mondta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

“Legjobb tudomásunk szerint Putyin azzal fenyegetőzik, hogy taktikai atomfegyvereket vet be ukrán földön, nem pedig azzal, hogy megtámadja a NATO-t, ami azt jelenti, hogy a NATO-nak hagyományos módon kell válaszolnia” – állította Rau az NBC News Meet the Press című műsorában szerdán tartott szereplése során.

“De a válasznak pusztítónak kell lennie. És azt hiszem, ez az az egyértelmű üzenet, amelyet a NATO-szövetség most Oroszországnak küld” – mutatott rá a miniszter.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy “szörnyű következményei lennének” annak, ha Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában, hozzátéve, hogy ezt az üzenetet már közölték az orosz vezetéssel.

A figyelmeztetés Vlagyimir Putyin egy héttel ezelőtti beszédét követte, amelyben részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, és “a NATO-államok egyes magas rangú tisztviselőit” hibáztatta, amiért azt sugallták, hogy indokolt lenne nukleáris fegyverek bevetése Oroszország ellen.

Az elnök világossá tette, hogy egy ilyen lépés nem marad válasz nélkül Oroszország részéről, emlékeztetve arra, hogy saját pusztító fegyverarzenállal rendelkezik, amelyek közül néhány felülmúlja nyugati társait.

“Ha nemzetünk területi integritása veszélybe kerül, természetesen minden eszközt be fogunk vetni Oroszország és népünk védelmére. Ez nem blöff” – jelentette ki Putyin.

Az elmúlt héten az Egyesült Államok és a szövetségesek fokozták a hírszerzési adatgyűjtést és a megfigyelést, mivel aggódnak amiatt, hogy az arra utaló jelek, hogy Oroszország atomfegyverek bevetése mellett dönt, “túl későn érkezhetnek” – jelentette kedden a Politico.

NATO rakéták Oroszország határánál

A hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint fokozták az Ukrajnában lévő orosz egységek légi, űrbeli és kibertéri megfigyelését, amelyek potenciálisan megkaphatják a Kreml nukleáris parancsát, és különös figyelmet fordítanak Oroszország nyugati Kalinyingrádi exklávéjára is.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a múlt héten megismételte, hogy “nem fenyegetünk senkit atomfegyverrel”. Az újságíróknak az orosz katonai doktrínára hivatkozott, amely kimondja, hogy nukleáris fegyvereket csak akkor lehet bevetni, ha ilyen vagy más tömegpusztító fegyverek célpontja az ország, vagy ha az országot a hagyományos fegyverek által jelentett egzisztenciális veszély fenyegeti.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó